Predstavljamo recept za domaći sirup od ruža.
Sastojci za sok od ruža:
latice ruže
velike tegle
Priprema soka od ruža
Za ovaj sok koriste se ruže koje su nekalemljene. Uzmite one jako mirisne. Latice ruže odvojite od peteljki, stavite u tegle veličine 5 litara. Latice sipate tako da budu više od polovine tegle, gotovo puna. Dodajte dva limuntusa i nalijte vodom. Latice će se podići na vrh. Tegle poklopite tanjirićem za kafu ili folijom. Nikako nemojte zatvarati tegle zatvaračem, sok će se ukiseliti i ubuđati.
Tegle ostavite da stoji na sunčanom mestu desetak dana (možda i koji dan duže), dok voda ne postane roze boje, a latice izgube potpuno svoju boju i budu, prosto sivkaste.
Dobijeni sok procedite i izmerite koliko ste tečnosti dobili. Koliko litara tečnosti toliko kg šećera dodajete u tečnost.
Sve fino izmešajte i ostavite na hladno mesto da se šećer potpuno istopi. Sok sipajte u flaše i dobro zatvorite. To što ste dobili je sirup soka od ruže.
Po želji ga razblažite vodom i služite uz par kriški limuna i par kockica leda. Ovako spremljen može stajati na hladnom i mračnom mjestu tj. u frižderu nekoliko meseci.
Pročitajte i Napravite 9 litara domaćeg soka od 4 pomorandže
Deo soka možete sipati u plastične flašice i zalediti i tako piti sok od ruža i tokom zime.
Ukoliko nećete sirup, ne morate ga šećeriti u toku pripreme, nego pre posluženja zasladite šećerom ili medom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: Nezavisne
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem