Predstavljamo recept za domaći sirup od ruža.

Sastojci za sok od ruža:

latice ruže 

velike tegle

limuntus

šećer

voda

Pogledajte i Limunada s malinama

Priprema soka od ruža 

Za ovaj sok koriste se ruže koje su nekalemljene. Uzmite one jako mirisne. Latice ruže odvojite od peteljki, stavite u tegle veličine 5 litara. Latice sipate tako da budu više od polovine tegle, gotovo puna. Dodajte dva limuntusa i nalijte vodom. Latice će se podići na vrh. Tegle poklopite tanjirićem za kafu ili folijom. Nikako nemojte zatvarati tegle zatvaračem, sok će se ukiseliti i ubuđati. 

Tegle ostavite da stoji na sunčanom mestu desetak dana (možda i koji dan duže), dok voda ne postane roze boje, a latice izgube potpuno svoju boju i budu, prosto sivkaste.

Dobijeni sok procedite i izmerite koliko ste tečnosti dobili. Koliko litara tečnosti toliko kg šećera dodajete u tečnost. 

Sve fino izmešajte i ostavite na hladno mesto da se šećer potpuno istopi. Sok sipajte u flaše i dobro zatvorite. To što ste dobili je sirup soka od ruže. 

Po želji ga razblažite vodom i služite uz par kriški limuna i par kockica leda. Ovako spremljen može stajati na hladnom i mračnom mjestu tj. u frižderu nekoliko meseci.

Pročitajte i Napravite 9 litara domaćeg soka od 4 pomorandže

Deo soka možete sipati u plastične flašice i zalediti i tako piti sok od ruža i tokom zime.

Ukoliko nećete sirup, ne morate ga šećeriti u toku pripreme, nego pre posluženja zasladite šećerom ili medom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: Nezavisne