Nakon kupovine u marketima mnoge namirnice stavljamo u frižider, pa često "zaboravimo" na njih i koristimo ih nakon isteka roka trajanja. Upravo je to velika greška koju bi trebalo izbegavati. One mogu biti jako opasne i stvoriti velike zdravstvene probleme ako ne poštujemo pravila njihove upotrebe, a i pre isteka roka trebali bismo proveravati njihovu svežinu.

Riba i školjke

Obavezno ih čuvajte na hladnom tj. nakon kupovine što pre stavite u frižider jer će se u suprotnom pokvariti i mogu prouzrokovati neprijatno trovanje. Takođe ih skuvajte što pre jer se sveža riba i sveže školjke brzo kvare. Uvek obratite pažnju na svežinu ribe. Prstima je dodirnite i obratite pažnju na eventualna udubljenja jer su ona znak da riba nije sveža.

Oči sveže ribe su izbočene i bistre, ne smeju imati mutne ili udubljene oči. Crvene ili ružičaste škrge bez tragova sluzi takođe su znak svežine, za razliku od one sa smeđim škrgama.

Obratite pažnju i na miris ribe, ako osećate da je miris "užegao" ili kiselkast i ne oseća se miris mora – izbegnite je.

Pročitajte i Ove namirnice nemaju rok trajanja

Meso

Meso može biti jako opasna namirnica ako se koristi nakon isteka roka trajanja, pogotovo ako je kontaminirana bakterijama koje se aktiviraju usled nepravilnog čuvanja namirnice. Stoga se pridržavajte roka i obratite pažnju na izgled mesa. Ako je poprimilo lagano smeđikast ton, neprijatan miris i primetite tragove ružičaste sluzi – meso je pokvareno.

Mekani sirevi

Rok trajanja sira zavisi od mnogo faktora, od tipa sira do načina izrade i izloženosti toploti. Tvrdi i polutvrdi sirevi traju mnogo duže od polumekanih ili mekanih koji u sebi imaju veliku količinu vode.

U svim fermentisanim mlečnim proizvodima možemo naći veliki broj bakterija koje inače stimulišu zdravu floru digestivnog sistema, ali nakon isteka roka trajanja u njima se stvaraju bakterije koje su loše za organizam.

Suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine

U ovim namirnicama često se može pronaći bakterija pod nazivom listerija koja izaziva trovanje hranom, a može uzrokovati i listeriozu, nimalo bezazlenu zaraznu bolest.

Nakon isteka roka trajanja spomenutih proizvoda može se aktivirati i stvoriti velike zdravstvene probleme zato je jako važno da poštujemo pravila i bacimo namirnice ako više nisu za upotrebu.

Pročitajte i Ove namirnice imaju kraći rok trajanja nego što mislite

Jaja

Osetljiva su namirnica i najmanje oštećenje ljuske može uticati na njih. Prema pravilima, jaja treba koristiti maksimalno 30 dana nakon kupovine. Međutim, u trenutku kupovine jaja uglavnom nisu "sveže" izležena i zato uvek treba proveravati jesu li pokvarena.

Uronite jaje u posudu s vodom. Ako jaje leži na dnu posude, onda je sveže. Ako se vrhom blago naginje prema gore, to znači da je staro nekoliko dana, ali još uvek imate vremena da ga upotrebite. Jaje koje pliva na površini vode je staro i pokvareno i trebate ga baciti.

Takođe obratite pažnju na miris jajeta nakon što ga razlupate ili skuvate. Ako je miris izrazito neugodan i "zaudara", nemojte koristiti jaje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: zadovoljna