Kafa nekada umesto da vas razbudi, učini stvari upravo suprotnim, pogotovu ukoliko u nju dodajete dosta šećera. Svakako da ćete se jedno vreme osećati vrlo energično, međutim to je vrlo kratak period. 

Sledeće namirnice pomoći će vam da pregurate dan sa osmehom na licu i boljom koncentracijom od one koju crni napitak može da vam pruži.

Ovsena kaša

Jedna od najboljih namirnica kojima možete započeti jutro jeste činija puna ovsenih pahuljica. Ona poseduje niski glikemijski indek i visoku energetsku vrednost. Možete je kombinovati sa različitim voćem i ukusnim jogurtima, što je čini dosta ukusnijom od kafe.

Pročitajte i...Mleko s belim lukom - čudesni lek za astmu, kardiovaskularne tegobe, artritis, nesanicu...

Voda

Ovaj esencijalni napitak zapravo može vam pomoći da se brže razbudite. Tokom noći vaše telo dehidrira, te vam je teže da razmišljate i da se koncentrišete na zadatke. Nekoliko čaša vode učiniće da budete fokusirani i orni za rad.

Jabukovo sirće

Kombinacija jabukovog sirćeta, vode i meda podiže energiju i pobeđuje osećaj neispavanosti. Ipak, kod konzumacije ovog napitka morate paziti na dozu, jer kiselina može iritirati vaše grlo i digestivni trakt.

Čija semenke

Čija deluje kao pojačivač moždanih funkcija jer je bogata omega 3 masnim kiselinama. Takođe jedna od funkcija ovih semenki jeste ubrzavanje varenja, ali i duži osećaj hidriranosti i budnosti. Možete je kombinovati sa voćnim smutijima ili ovsenim kašama.

Vidite i...Koji izvor kofeina je najgori za vas?

Lisnato povrće

Zeleno organsko povrće je najbolji izbor za jutarnji obrok. Nutricionisti predlažu da za doručak pojedete mešanu salatu ili neki od zelenih smutija koji sadrži spanać, kelj, kupus ili zelenu salatu.

Pepermint

Sam miris peperminta može uticati na to da se razbudite. Umesto kafe, popijte čaj sa ukusom peperminta i vrlo brzo osetićete se odmorno i energično.

Jaja

Žumanca su bogata proteinima, što ih čini idealnim izborom za doručak. Bilo da su poširana, rovita, tvrdo kuvana ili pržena, jaja čine bolji izbor od kafe kada je razbuđivanje u pitanju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa