Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jesenja trpeza: 3 jela od bundeve koja se lako spremaju

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Iskoritite maksimalno bundevu ove jeseni i obogatite svoj organizam vitaminima A, C i kalijumom i kalcijumom.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Za vas smo pripremili 3 recepta sa bundevom i sigurni smo da ćete biti oduševljeni i ukusom i brzinom pripreme.

PROČITAJTE JOŠ: Med od bundeve - štiti od bolesti jetre i bubrega, jača imunitet, snižava holesterol...

1. Krem supa od bundeve

Sastojci:

oko 500 g bundeve

1 veći krompir

oko 5 dl vode

glavica crnog luka

3 čena belog luka

2 dl pavlake za kuvanje

so, biber

Priprema:

1. Operite, oljuštite i očistite bundevu i krompir, pa i jedno i drugo isecite na kockice.

2. Naseckajte crni luk i oljuštite beli luk. Sve stavite da se kuva u malo hladne posoljene vode (tek toliko da pokrije povrće).

3. Kad povrće omekša, propasirajte ga ili usitnite električnom seckalicom, dodajte ostatak vode, pavlaku, so i biber po ukusu i još jednom kratko prokuvajte.

2. Pita od bundeve

Sastojci:

500g kora za gibanicu

500g bundeve 

100g šećera

malo cimeta

Priprema:

1. Bundevu krupno narendati pošećeriti i dodati cimet. Dobro promešati da se sve sjedini.

2. Uzimat po dve-tri kore, pa svaku poprskati uljem. Na treću ili četvrtu (po želji) staviti  nadev od bundeve. Ponovljati postupak dok se ne utroše sve kore.

3. Peći na umerenoj vatri dok ne porumeni.

4. Kad se prohladi, posuti prah šećerom.

PROČITAJTE JOŠ: Lazanje sa bundevom

3. Džem od bundeve

Sastojci:

1 kg očišćene bundeve

3 jabuke

limun

pomorandža

500 g šećera

začini po želji

Priprema:

1. Bundevu i jabuku iseći na kockice, staviti u šerpu i preliti sa malo vode. Važno je samo da jabuke i bundeva ne dodiruju dno šerpe tokom kuvanja.

2. Kad voda proključa smanjiti temperaturu i kuvati sve dok bundeva ne omekša.

3. Nakon toga treba ispasirati kuvanu masu štapnim mikseromi dodati ostatak sastojaka, šećer, sok d limuna i pomorandže i začine (na primer cimet).

4. Kuvati još dvadesetak minuta, uz povremeno mešanje kako bi se šećer otopio, a da džem ne izgori.

5. Vrelu smesu sipati u suve tegle. Nakon toga tegle čvrsto zatvoriti i okrenuti naopačke. U tom položaju tegle ostaviti dok se džem ne ohladi. Nemojte koristiti plastične poklopce za tegle, niti stavljati celofan ispod, već isključivo metalne zatvarače.

attachment-bundeva2
Izvor: Profimedia/Shutterstock

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti