Ova zeljasta biljka veliki je saveznik zdravlja, a ovo su samo neka od njegovih blagotvornih svojstava:
1. Beli koren rena jača imunitet. Sadrži vitamin C, kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor kao i vitamine B grupe, pa se smatra zaštitnikom od prehlada i drugih sezonskih bolesti.
2. Svoju ljutinu duguje glikozid singirinu, supstanci koja “otvara” sinuse prilikom konzumacije, dok će udisanje mirisa ovog korena pomoći i u ublažavanju mnogih drugih problema disajnih organa.
3. Ren je prirodni antibiotik i prirodni konzervans, jer dokazano sprečava razmnožavanje bakterija.
PROČITAJTE JOŠ: Pomešajte limun, med i ren i recite zbogom salu na stomaku
4. Odlična je namirnica i za detoksikaciju, jer podstiče pročišćavanje jetre, odnosno izbacivanje štetnih materija iz organizma.
5. Ovo ljutkasto povrće olakšava i stabilizuje probavu i podstiče rad creva, naročito ako ga konzumirate uz masne i slane namirnice poput prazničnih pečenja.
6. Oblozi od narendanog hrena smanjuju ukočenost mišića, reumatsku bol i odagnavaju glavobolju (ako oblog postavite na teme na nekoliko minuta).
7. Ren je i čuvar srca koji podstiče cirkulaciju i sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Oprez!
Njegove aktivne supstance mogu izazvati povraćanje i proliv ako se konzumira u velikim količinama – naročito ako pripremate tinkture od svežeg korijena s više od 80 ml soka.
Ren se najčešće renda svež ili poslužuje u kockicama, jer kuvanjem gubi većinu svojih lekovitih svojstava.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Dnevnik
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno