Brzo i jednostavno do ukusnih kolačića.
Sastojci:
3 veća jajeta
2 šolje šećera
3/4 šolje putera (iseći na kockice, na sobnoj temperaturi bar 1 sat ranije)
1 vanilin šećer
2 šolje brašna
1 kašičica soli
2 1/2 šolje brusnica (pakovanje od približno 350 g)
Preliv (ako želite):
1/4 šolje putera
1/4 šolje smeđeg šećera
1 šolja oraha
Pogledajte i Brusnica - zrnevlje puno zdravlja
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni stepeni. Blago pouljite kalup za tortu dimenzija 25 cm. Mikserom umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok se volumen ne udvostruči. Dodajte puter i nastavite da mutite naredna 2 minuta. Zatim dodajte brašno i so, pa brusnice, mešajući ručno kašikom ili špatulom. Smesa će biti poprilično gusta, pa je nežno rasporedite po tepsiji.
Ako pripremate preliv za ovaj kolač, uradite sledeće:
Rastopite puter u tiganju na srednjoj temepraturi. Dodajte šećer i promešajte. Dodajte orahe i kuvajte oko 2 minuta, dok šećer i puter ne postanu sjajni i dok se dobro ne povežu sa orasima. Prelijte preko smese u tepsiji. Pecite 60 do 80 minuta. (Ako kolač pečete u nekoj većoj tepsiji, počnite da proveravate ranije da li je kolač gotov.) Prekrijte kolač alu folijom zadnjih pola sata pečenja kako biste izbegli smeđu boju (naročito u slučaju ako koristite preliv).
Gotov kolač hladite 20 minuta, pa odvojite bočni deo kalupa. Ostavite da se hladi još sat vremena.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Namirnice.ba
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem