Brzo i jednostavno do ukusnih kolačića.

Sastojci:

3 veća jajeta

2 šolje šećera

3/4 šolje putera (iseći na kockice, na sobnoj temperaturi bar 1 sat ranije)

1 vanilin šećer

2 šolje brašna

1 kašičica soli

2 1/2 šolje brusnica (pakovanje od približno 350 g)

Preliv (ako želite):

1/4 šolje putera

1/4 šolje smeđeg šećera

1 šolja oraha

Pogledajte i Brusnica - zrnevlje puno zdravlja

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 stepeni stepeni. Blago pouljite kalup za tortu dimenzija 25 cm. Mikserom umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok se volumen ne udvostruči. Dodajte puter i nastavite da mutite naredna 2 minuta. Zatim dodajte brašno i so, pa brusnice, mešajući ručno kašikom ili špatulom. Smesa će biti poprilično gusta, pa je nežno rasporedite po tepsiji.

Ako pripremate preliv za ovaj kolač, uradite sledeće:

Rastopite puter u tiganju na srednjoj temepraturi. Dodajte šećer i promešajte. Dodajte orahe i kuvajte oko 2 minuta, dok šećer i puter ne postanu sjajni i dok se dobro ne povežu sa orasima. Prelijte preko smese u tepsiji. Pecite 60 do 80 minuta. (Ako kolač pečete u nekoj većoj tepsiji, počnite da proveravate ranije da li je kolač gotov.) Prekrijte kolač alu folijom zadnjih pola sata pečenja kako biste izbegli smeđu boju (naročito u slučaju ako koristite preliv).

Gotov kolač hladite 20 minuta, pa odvojite bočni deo kalupa. Ostavite da se hladi još sat vremena.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Namirnice.ba