Već je poznata činjenica da je ishrana sa dosta svežeg povrća i voća ključna za zdravlje. Iako za većinu povrća važi pravilo da se što manje termički obrađuje, postoji nekoliko izuzetaka.
Brojna naučna istraživanja pokazala su da ishrana bazirana na velikom unosu povrća smanjuje verovatnoću razvijanja dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih oboljenja i nekih vrsta raka. Neke vrsta povrća zdravije je jesti presne, a druge tek pošto se termički obrade.
PROČITAJTE JOŠ: Ne trošite novac na ove lažne "zdrave namirnice
Paradajz, šargarepu i kupus jedite kuvane
Paradajz važi za jednu od omiljenih biljaka u ishrani. Za pigment likopen, koji mu daje karakterističnu crvenu boju, dokazano je da pruža zaštitu od određenih tipova raka, posebno na prostati i srčanih oboljenja.
Zanimljivo je da termička obrada povećava količinu likopena koje telo može da apsorbuje. Kao i svež, paradajz u konzervi ili blago termički obrađen u kuhinji daje telu dosta beta-karotena, vitamina Ce, antioksidanasa i vlakana.
Što se šargarepe tiče, istraživanja su pokazala da kuvanje povećava nivo beta-karotena u njima, koji telo kasnije pretvara u vitamin A.
PROČITAJTE JOŠ: Zdrave namirnice koje goje
Vitamin A je ključan za funkcionisanje mnogih telesnih sistema, od metabolizma gvožđa, regulisanja vida do zdravlja kože i jačanja imuniteta.
Kupus je omiljeni sastojak salata i zelenih priloga obroku. Mnogi ljudi bacaju spoljne listove, ali je to greška – puni su vitamina C, a imaju i narandžasti pigment beta-karoten i žuti karotenoid, lutein, koji se vezuje za ublažavanje makularne degeneracije.
Osim toga, središnji listovi imaju velike količine vitamina C i B, kalcijuma, folne kiseline i dosta vlakana.
Nutricionisti savetuju da će telo apsorbovati najviše korisnih materija ako se kupus termički obradi.
Brokoli, spanač, paprika i kelj bi trebalo da se jedu presni
Brokoli se često naziva superhranom. Osim što ima veliku količinu minerala, vitamina i vlakana, brokoli sadrže sulforafan, za koji je takođe dokazano da ubija ćelije pre nego što postanu kancerogene i ne dozvoljava njihovu dalju deobu.
Treba ga jesti presnog, jer toplota oštećuje enzim tioglukozidazu, koji je ključan u formiranju sulforafana. Kuvanje brokolija takođe uništava vitamine.
Spanać je bogat kalijumom, koji reguliše pritisak i endokrini sistem, a bukvalno je prepun vitaminima A i C. Osim ovih sastojaka, spanać ima dosta kalcijuma, magnezijuma i mangana.
Svi ovi sastojci doprinose opštem zdravlju tela i svi trpe veliku štetu prilikom kuvanja i termičkog obrađivanja.
Dodajte vodi ove namirnice - poboljšaćete varenje i izbaciti otrove iz tela
Paprike su bogat izvor vitamina C (u jednoj paprici ga ima dva puta više nego u pomorandži), pa ih ne treba termički obrađivati.
Vitamin C je izuzetno nestabilan na visokim temperaturama, pa se kuvanjem uništavaju velike količine vitamina i antioksidanasa.
Kelj je izuzetno bogat vitaminima A i C i folnom kiselinom, kelj pomaže jačanju imuniteta, regulisanju krvnog pritiska, dobroj krvnoj slici i pospešivanju kognitivnih funkcija.
Kuvanjem u vodi može da se uništi i do polovine količine vitamina. Pošto je kelj prilično teško jesti presan, nutricionisti savetuju da se kuva na pari.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: RTS
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus