Neki smatraju da su za glavobolje od vina krivi sulfiti, ali su naučnici to opovrgli. Oni smatraju da su pravi krivci tanini, histamini i šećeri. 

Tanini su antioksidansi koji se prirodno nalaze u opni zrna grožđa, semenkama i peteljkama i zbog njih osećate suvoću usta, posle “vesele” noći. 

Još jedan faktor je šećer. Kada se pomeša s alkoholom, telu je potrebna velika količina vode, kako bi razgradila tu kombinaciju, pa ako niste dovoljno hidrirani, možete računati na glavobolju. 

Treći krivac, histamin, inače jedinjenje koja se oslobađa prilikom alergijske reakcije, može da se aktivira i konzumacijom pojedinih namirnica koje zahtevaju proces zrenja (kao što je vino) i simptome slične alergiji. 

PROČITAJTE JOŠ: Zašto bi trebalo da pijete čašu crnog vina svaki dan

Kako da izbegnemo sve te posledice uživanja u vinu? 

Dr Simur Dajmond iz američke Nacionalne fondacije za glavobolju smatra da pre žurke, treba da popijete dve šolje jake kafe, jer kofein sužava krvne sudove i tako ublažava efekte uzimanja alkohola. 

Takođe, jedan od najboljih saveta je da pijete polako i da tokom večeri obavezno pijete i po jednu čašu vode na svaku čašu vina. 

Zanimljivo je da na pojavu glavobolje takođe utiče i vrsta vina koju odaberete. Suva vina imaju niži sadržaj šećera, pa su bolji izbor od desertnih vina.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: B92