1. Batat je bolji od običnog krompira. Ovaj mit potiče iz SAD-a. Amerikanci jedu velike količine procesuiranog krompira (npr. u obliku čipsa ili pomfrita) i zbog toga je ovo povrće ni krivo ni dužno došlo na loš glas pa se povezuje s gojaznošću i dijabetesom.
Nasuprot tome, batat je na glasu kao zdrava zamena za krompir s većom količinom nutrijenata. Međutim, ove dve namirnice zapravo imaju komplementarne prehrambene razlike. Tako batat ima više vlakana i vitamina A, a krompir više esencijalnih materija poput gvožđa, magnezijuma i kalijuma.
Pogledajte i Ovo su najveće zablude od dijetalnoj hrani
2. Crveno meso uzrokuje rak. Japanski naučnici sproveli su 1986. istraživanje na miševima koje su hranili heterocikličkim aminima, materijama koje nastaju kuvanjem mesa. Životinje su nakon nekog vremena obolele od raka i od tada značajan broj studija povezuje crveno meso s tom bolesti. Međutim, ni jedno istraživanje nikada nije pronašlo direktnu uzročno –posledičnu vezu između konzumacije crvenog mesa i raka.
Velika populacijska istraživanja takođe nisu pouzdana jer zavise od ispitanika s različitim prehrambenim navikama i zdravstvenim problemima, a njihovi rezultati obično se ne fokusiraju na uzrok bolesti. Zato ne morate prestati da jedete crveno meso, jednostavno pripazite na količinu jer i najzdravija namirnica može postati "nezdrava" ako previše pojedete.
3. Visoki unos proteina je štetan za bubrege. Naučnici su 1983. godine ustanovili da visoki unos proteina povećava stopu glomerularne filtracije. Taj izraz označava količinu krvi koju bubrezi filtriraju u jednoj minuti i naučnici su smatrali su da ubrzanje GFR-a šteti bubrezima. Međutim, kasnije sprovedena istraživanja ustanovila su da to nema nikakav uticaj na funkciju bubrega, kako zdravih tako ni bolesnih.
Pogledajte i 7 zabluda o hrani koje štete zdravlju
4. Fruktozno-kukuruzni sirup deblja više od običnog šećera. Ovaj sirup česta je zamena za šećer u industrijskim pićima i raznim drugim namirnicama, a uzrokuje stvaranje masnoća u krvi. Sirup i obični šećer zapravo su slični po sastavu, s jednako visokim udelom fruktoze i jednako su štetni. To su prazni ugljenihidrati koji se smeju jesti u minimalnim i kontrolisanim količinama.
5. So uzrokuje visoki pritisak i moramo je izbegavati. Smanjeni unos soli definitivno pomaže kod hipertenzije, ali ljudi s normalnim krvnim pritiskom ne treba da se plaše soli. Treba pripaziti samo da unosite dovoljno kalijuma u organizam jer je upravo balans u količini soli i kalijuma bitan za krvni pritisak. Jedite brokoli, banane, spanać, krompir i grahorice jer te namirnice po porciji sadrže i do 400 grama kalijuma.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu