To praktično znači da bi osim uobičajene zimnice, svakodnevni jelovnik trebalo da bude obogaćen i svežim povrćem, koje je inače nedovoljno zastupljeno u zimskoj ishrani našeg stanovništva.
Za mnoge je salata od svežeg povrća tek uzgredna pojava na trpezi, što je apsolutno pogrešno. Izbegavanjem sveže salate lišavamo organizam važnih sastojaka, naročito vitamina C, provitamina A, kao i drugih važnih sastojaka, podvlače nutricionisti.
Zimi se posebno preporučuje paradajz, bilo u obliku salate, soka ili pirea, jer sadrži brojne dragocene sastojke važne za očuvanje zdravlja. Jedino bi upotreba kečapa trebalo da se ograniči, jer sadrži osam kalorija više od sladoleda.
Osim povrća, važnu ulogu u jačanju imuniteta ima i voće, posebno agrumi i kivi, zbog obilja vitamina C, važnog antioksidansa koji povećava otpornost prema infekcijama, karakterističnim za zimski period. Osim toga, redovno konzumiranje voća održava zdrave desni, ubrzava zarastanje rana i održava tonus organizma sprečavajući umor.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Novosti
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem