Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je istina da ljudi koji sporije jedu brže tope kalorije?

U indijskoj školi medicine, Ajuverdi, pre 7000 godina smatralo se kako je sporo i temeljno žvakanje neophodno za jak probavni sistem, a organizam bolje razdvaja neprobavljive sastojke od onih hranjivih, telu potrebnih.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Teorija o sporom žvakanju

Početkom 1900-tih, samoprozvani ekonomista-nutricionista iz SAD-a, Horacije Flečer, tvrdio je kako hranu treba žvakati sve dok ne postane toliko sitna da je nehotično progutamo. U njegovoj teoriji se nije radilo o tome kako svako jelo treba prožvakati 30 puta, nego čak i do hiljadu. Smatrao je kako se takvim žvakanjem čovek oseća manje gladno, a time izvlači samo hranjive i probavljive materije. Tako nešto neće pomoći odvojiti samo hranjive materije, ali sporije žvakanje pomaže u kontroli apetita i smanjenju kilograma.

Pogledajte i Istraživanje: Ovo jedu ljudi koji su uvek vitki

Preliminarna istraživanja pokazuju kako žvakanje hrane "do mrvica" povećava broj kalorija koje se tope tokom probave i to do 10 kalorija na jelo od 300. Što zapravo znači da u teoriji neko ko pažljivije žvače može otopiti 2000 kalorija mesečno više od onih koji jedu brže.

Istraživanja

Američki časopis za nutricionizam napravio je studiju kojom su pokazali kako su gojazni ljudi, koji su za vreme sprovođenja istraživanja sporije jeli, polako gubili kilograme. Dodatno žvakanje usporava tempo jedenja, odnosno takav način hranjenja stvara osećaj sitosti te pomaže u pametnijoj konzumaciji. Ljudi koji brže jedu, teže zadovoljavaju apetit pa se uprkos jedenju osećaju gladnima pa unose veće količine hrane u organizam. Ponekad do granica kada telo više ne može izdržati. Iako ova istraživanja ne potvrđuju da će osoba koja sporije jede biti vitka, ipak pokazuju kako pravilnim unosom hrane održavaju svoju težinu.

Pogledajte i I zdravi i vitki: Revolucionarna mesna dijeta koja topi kilograme (JELOVNIK)

Uvek treba računati na to da su neki ljudi skloniji gojenju, a drugi mršavljenju tako da ne može sporije žvakanje u potpunosti uticati na to. Ono je što je pozitivno kod ovakvoga pristupa je ipak činjenica da temeljnim žvakanjem stvaramo granice unosa te ne ubacujemo u sebe sve do iznemoglosti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: ordinacija.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti