Podstaknuti pogrešnim odabirima australijske nutricionistkinje Fiona Tak i Lindi Kohen dale su stručne savete o tome šta bi trebalo izbegavati, a što je zdravo.

"Na tržištu zaista postoji veliki izbor pahuljica, pa morate dobro proučiti šta je šta. Što su obrađenije, to po pravilu žitarice imaju manje hranjivih sastojaka, a više aditiva", rekla je Tak za Huffington Post.

Kako odabrati?

Čini se da pirinčane pahuljice deluju dijetalno, ali one zapravo ne spadaju u tu kategoriju.

"Pirinčane pahuljice imaju jako malo hranjivih materija i rafinisane su. Kad im dodaju malo soli i šećera, one imaju visok glikemijski indeks, a pružaju malo vlakana i hranijivih sastojaka. To znači da će vam naglo skočiti šećer u krvi, a onda ćete oko podne osetiti jednako tako nagli pad energije."

Pročitajte kako da napravite domaću musli mešavinu.

Musli s druge strane mogu biti zdravi, ali u brojnim pakovanjima sadrže apsolutno previše šećera. Stručnjaci savetuju da se biraju ona pakovanja kojima je šećer na spisku ispod trećeg mesta, a onda sami možete dodati orašaste plodove, voće, semenke…

Slažu se da su ovsene pahuljice najzdraviji izbor, a ukus sami možemo oplemeniti voćem i drugim dodacima. Mnoge pahuljice sadrže dodatne vitamine, gvožđe i slično čime se ipak svrstavaju u kvalitetniji izbor doručka.

"Pahuljice za doručak su često na lošem glasu, ali to je jeftini način za dobijanje dovoljno vlakana, proteina i kalcijuma", objašnjava Kohen za Daily Mail.

Obe se nutricionistkinje slažu da treba obratiti pažnju samo na nivo obrađenosti proizvoda koji kupujemo - što je "sirovije", to je bogatije vlaknima i ima manje šećera. Takođe, orašasti plodovi i semenke se uvek mogu dodati, doručak će biti još zdraviji, a ukus bogatiji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: jutarnji.hr