Podstaknuti pogrešnim odabirima australijske nutricionistkinje Fiona Tak i Lindi Kohen dale su stručne savete o tome šta bi trebalo izbegavati, a što je zdravo.
"Na tržištu zaista postoji veliki izbor pahuljica, pa morate dobro proučiti šta je šta. Što su obrađenije, to po pravilu žitarice imaju manje hranjivih sastojaka, a više aditiva", rekla je Tak za Huffington Post.
Kako odabrati?
Čini se da pirinčane pahuljice deluju dijetalno, ali one zapravo ne spadaju u tu kategoriju.
"Pirinčane pahuljice imaju jako malo hranjivih materija i rafinisane su. Kad im dodaju malo soli i šećera, one imaju visok glikemijski indeks, a pružaju malo vlakana i hranijivih sastojaka. To znači da će vam naglo skočiti šećer u krvi, a onda ćete oko podne osetiti jednako tako nagli pad energije."
Pročitajte kako da napravite domaću musli mešavinu.
Musli s druge strane mogu biti zdravi, ali u brojnim pakovanjima sadrže apsolutno previše šećera. Stručnjaci savetuju da se biraju ona pakovanja kojima je šećer na spisku ispod trećeg mesta, a onda sami možete dodati orašaste plodove, voće, semenke…
Slažu se da su ovsene pahuljice najzdraviji izbor, a ukus sami možemo oplemeniti voćem i drugim dodacima. Mnoge pahuljice sadrže dodatne vitamine, gvožđe i slično čime se ipak svrstavaju u kvalitetniji izbor doručka.
"Pahuljice za doručak su često na lošem glasu, ali to je jeftini način za dobijanje dovoljno vlakana, proteina i kalcijuma", objašnjava Kohen za Daily Mail.
Obe se nutricionistkinje slažu da treba obratiti pažnju samo na nivo obrađenosti proizvoda koji kupujemo - što je "sirovije", to je bogatije vlaknima i ima manje šećera. Takođe, orašasti plodovi i semenke se uvek mogu dodati, doručak će biti još zdraviji, a ukus bogatiji.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: jutarnji.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus