Neki misle kako su osetljivi ili alergični na određeni sastojak ananasa i kako samo njih pecka u ustima. Sigurno ste uočili i kako je ananas pomalo kiselkast. Ipak, iako sadrži limunsku kiselinu, ona nije glavni krivac za peckanje u ustima.
Zašto ananas izaziva peckanje u ustima?
Pogledajte koja su to 3 odlična razloga da jedete ananas.
Ananas je jedina namirnica koja sadrži bromelain, enzim koji razgrađuje hranjive materije. Stoga se osećaj peckanja u ustima javlja jer bromelain razgrađuje proteine, odnosno tanki površinski sloj kože u usnoj šupljini.
Uloga bromelain u organizmu je da razgrađuje proteine na manje delove koje telo brže može iskoristiti kao izvor energije.
Stoga je sam ananas odličan za vitku liniju, a što se tiče tanke kože u ananasu ne morate brinuti. Naše telo ima odličnu moć brze regeneracije pa ako enzim u ananasu uspe izazvati peckanje u vašim ustima, taj osećaj će nestati za par sati jer će se koža u ustima regenerisati.
Kako sprečiti peckanje?
Pogledajte kako da smršate pomoću ananasa.
Zbog njegove dobrobiti za organizam, ne bi trebalo da prestanete da jedete ananas. Bromelain je najviše koncentrisan u jezgru (ili stabiljci) ananasa.
Stoga, kada oljuštite ananas pokušajte što pažljivije izrezati tvrdi deo u sredini, pa će osećaj peckanja u ustima biti zanemarljiv. Kako visoke temperature kod pečenja ili kuvanja suzbijaju delovanje enzima, odrezani deo jezgre ili čak cele komade ananasa možete prepržiti na tiganju i tako sprečiti neugodnu pojavu nakon konzumacije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zdravakrava.24sata.hr
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno