Mleko
- Ako vam se mleko ukiseli, nemojte ga smatrati pokvarenim i baciti. Ne biste verovali, ali možete ga "popraviti", ono može opet biti sveže i može vam poslužiti za mnoga jela. Kako? Mleko može opet biti sveže ako u njega stavite malo sode bikarbone.
- Nemojte zaboraviti da ukiseljeno mleko može biti izvrsno za pravljenje kolača i pogačica. S druge strane, ako vam zafali za neki kolač kiselo mleko a nemate ga, samo ulijte u mleko limunov sok, a čak možete staviti i sirće.
Pogledajte i Kako da vam mleko ne iskipi (VIDEO)
- Ako vam je mleko zagorelo, stavite u njega malo soli. Slatka pavlaka će vam biti ukusnija i sa manje kalorija ako je umutite s jogurtom.
- Ako se šlag ne može dobro umutiti, dodajte koju kap limunovog soka da se zgusne. Ako ste dodali belance u mućenu pavlaku, a šlag vam je ispao vodenast, samo ga stavite u frižider neka se ohladi pa ga ponovo umutite. Šlag bi se tada morao zgusnuti.
Sir
- Sir će biti najboljeg ukusa kad nije prehladan, zato ga je bolje čuvati u hladnoj ostavi nego u frižideru. Kako se sir ne bi ubuđao, pre nego što stavite sir u ostavu spakujte ga u aluminijumsku foliju i dodajte dve kockice šećera.
Pogledajte i Kako da napravite grčki jogurt
- Da sir ne bi dobio koricu oko ivica, možete ga lako podmazati maslacem. Ostatke sira nemojte bacati nego ih izrendajte, dodajte malo putera, dodajte bibera i kapljicu šerija. Sve istresite u nekoliko malih keramičkih činijica, rastopite maslac, prelijte preko smese i dobićete topljeni sir.
- Da vam sir u umaku ne ispadne gumast, tek ga na kraju dodajte i nemojte sos kuvati nego ga lagano grejte na laganoj vatri dok se sir ne rastopi.
Pogledajte i Kako da napravite sir maskarpone
Kefir
- Kefir možete ovako napraviti. Za početak ugrejte 4 šoljice sterilizovanog mleka na temperaturu od 50 stepeni, nakon toga umešajte 2 dcl jogurta i smesu sipajte u toplu teglu. Dobro je hermetički zatvorite i pustite da odstoji na toplom mestu preko noći.
Pogledajte i Kako da napravite kefir
Sledećeg jutra procedite jogurt kroz gusto sito ili tanku gazu kako bi se odvojio gusti deo jogurta od surutke. Ako nemate sterilizovano mleko, samo prokuvajte 4 šoljice pasterizovanog mleka, neka se ohladi na temperaturu od 37 stepeni i napravite gore opisani postupak.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Best žena
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem