Novije naučne spoznaje pokazuju kako se đumbir osim u kulinarske svrhe često koristi u svrhu olakšavanja brojnih tegoba.

Pregledom do sada sprovedenih naučnih istraživanja zaključeno je kako postoje dokazi o delotvornosti đumbira kod olakšavanja mučnine kod trudnica i kod postoperativne mučnine i povraćanja. Manje je uverljivih dokaza da koristi kod bolesti kretanja, mučnine i povraćanja uzrokovanih drugim stanjima i kod artritisa.

Pročitajte i Šta će se desiti ako jedete đumbir svaki dan?

Đumbir se koristi i kod nadutosti. Istraživanje objavljeno 2011. godine u časopisu World Journal of Gastroenterology pokazalo je kako đumbir ubrzava pražnjenje želuca posebno kod osoba s tegobama poput loše probave i tako smanjuje bol i nelagodu u gornjem delu probavnog sistema.  

Kako pripremiti napitak od đumbira?

Oni koji pate od problema nadutosti i viška gasova mogu popiti đumbir prokuvan u vreloj vodi. Takav napitak najbolje je popiti ujutro na prazan želudac jer će poboljšati rad creva. Komadić svežeg đumbira narendamo ili isečemo na kriške i prelijemo šoljicom vruće vode i pustimo da odstoji 10 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zdravakrava.24sata.hr