Novije naučne spoznaje pokazuju kako se đumbir osim u kulinarske svrhe često koristi u svrhu olakšavanja brojnih tegoba.
Pregledom do sada sprovedenih naučnih istraživanja zaključeno je kako postoje dokazi o delotvornosti đumbira kod olakšavanja mučnine kod trudnica i kod postoperativne mučnine i povraćanja. Manje je uverljivih dokaza da koristi kod bolesti kretanja, mučnine i povraćanja uzrokovanih drugim stanjima i kod artritisa.
Pročitajte i Šta će se desiti ako jedete đumbir svaki dan?
Đumbir se koristi i kod nadutosti. Istraživanje objavljeno 2011. godine u časopisu World Journal of Gastroenterology pokazalo je kako đumbir ubrzava pražnjenje želuca posebno kod osoba s tegobama poput loše probave i tako smanjuje bol i nelagodu u gornjem delu probavnog sistema.
Kako pripremiti napitak od đumbira?
Oni koji pate od problema nadutosti i viška gasova mogu popiti đumbir prokuvan u vreloj vodi. Takav napitak najbolje je popiti ujutro na prazan želudac jer će poboljšati rad creva. Komadić svežeg đumbira narendamo ili isečemo na kriške i prelijemo šoljicom vruće vode i pustimo da odstoji 10 minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zdravakrava.24sata.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus