Primetili ste da vam sve više dlaka ostaje na četki nakon češljanja? Niste usamljeni. Procenjuje se da čak 80 miliona amerikanaca kako muškarca tako i žena, ima problem sa opadanjem kose kako stare. Brojna stanja uzrokuju pojavu ćelavosti, od autoimunih poremećaja, dijabetesa, nedostatka vitamina, stresa pa do nedostatka sna, piše Men's Helath.

Tačke na glavi gde prestaje rasti kosa (najčešće teme) i proređivanje same vlasi prestavljaju veliki problem za svakog ko se suoči sa tom pojavom. Naučna istraživanja su međutim pokazala da određene namirnice mogu zaustaviti proces opadanja kose i ojačati vlasi.

LOSOS

Vlasi su proteinska vlakna (poput noktiju), što znači da treba da jedete namirnice bogate proteinima kako bi izrasle nove dlake i ojačali već postojeće. Protein takođe pojačava proizvodnju keratina, ključne komponente za zdravlje kose. Najbolji izbor su proteini poreklom iz mora, poput lososa koji je prepun omega-3 masnih kiselina i vitamina.

Pogledajte recept domaće maske za gušću kosu.

MED

Kada se med nanese na kosu može značajno unaprediti stanje ispucalih vlasi. U jednoj studiji pacijentima koji boluju od seborejnog dermatitisa koji se manifestuje perutanjem kože, svrabežom i gubitkom kose, stavljan je kompleks kojeg čine 90 procenata meda i 10 procenata vode. Nakon 4 nedelje ispitivanja utvrđeno je da redovno nanošenje ovog prirodnog kompleksa pomaže u smanjivanju simptoma ovog oboljenja.

OSTRIGE

Cink, koga ima u izobilju u ostrigama, pokazao se kao super nutrijent kada je reč o prevenciji opadanja kose. Istraživanja su pokazala da ljudi koji pate od alopecije imaju za čak 50 procenata manji nivo cinka u organizmu za razliku od onih koji nemaju taj problem. Zbog toga ukoliko imate problem sa opadanjem kose bilo bi dobro da u svoju svakodnevnu ishranu ubacite namirnice bogate cinkom. U tu grupu pored ostriga spadaju orasi, spanać, jaja, semenke suncokreta, grašak, pšenične klice, ovsena kaša i leblebije.

ULJA

Kokosovo, bundevino i ulje ruzmarina sa pravom se smatraju nektarom za našu kosu i kožu glave. Statistike su pokazale da u nekim slučajevima 400 miligrama bundevinog ulja koje se uzima u vremenskom trajanju od 24 nedelje, može doći do rasta kose za 40 procenata. Ova ulja se mogu koristiti kao dodatak jelima, ali isto tako i kao prirodni piling koji ćete nanositi bilo pre ili posle pranja kose. Rezultati ispitivanja su pokazali da ova ulja podstiču rast kose zbog organskog jedinjenja minoksidil koji se nalazi u njima.

Pogledajte koji je to prirodni preparat za ravnanje kose.

MORSKA TRAVA

Najnovije studije su otkrile da suplementi koji su sastavni deo morske trave mogu pospešiti rast vaše kose. U toku ispitivanja, ljudima sa problemima gubitka kose u vremenu od 16 nedelja davani je morska trava, a rezultati su pokazali da je kod njih 13 procenata povećan volumen kose a sa druge strane njih 27 procenata se moglo pohvaliti jačanjem vlasi. Isti suplementi su se pokazali kao vrlo efikasan lek protiv različitih vrsta upala kože glave i pojave peruti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/