Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeno: Ovo je najopasnija vrsta šećera, izbacite je iz ishrane

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Šećer je generalno loš po zdravlje i stručnjaci nas na to neprestano upozoravaju. Međutim, jedna vrsta šećera posebno loše utiče na nas

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

O visoko fruktoznom kukuruznom sirupu se ne govori mnogo, a možda bi trebalo s obzirom na to da se nalazi u mnogim namirnicama. Stručnjaci tvrde da kada bismo ovaj sastojak izbacili iz ishrane, metabolizam bi postao brži već za osam dana! 

Ovaj sirup se koristi kao zamena za šećer u mnogim napicima, sokovima, pecivima, gotovim jelima i drugoj obrađenoj hrani. On sporije dospeva u naša creva i krvotok u odnosu na običan šećer, a stručnjaci kažu da nikako nije dobar ni za liniju, ni za zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ: Šta se događa u telu kad prestanete da unosite šećer?

Prilikom sprovođenja istraživanja, 40-oro dece je iz ishrane u potpunosti izbacilo šećer. 

Za nešto više od nedelju dana, rezultati su pokazali da mališani imaju niži nivo holesterola, niži krvni pritisak i da se smanjila masnoća jetre. 

Visoko fruktozni kukuruzni sirup, kažu stručnjaci, nalazi se u oko 75 odsto gotove hrane i napitaka jer je jeftiniji i slađi od šećera. Telo nije u stanju da svari ovaj sirup, već ga pretvara u masti, pa je jasno da se kilogrami i masti gube kada se ovaj sastojak izbaci iz ishrane. 

Profesor Žan-Mark Švarc i njegove kolege sa Univerziteta u Kaliforniji kažu da izbacivanje fruktoze iz ishrane može da pomogne u borbi protiv gojaznosti, bolesti izazvanih masnom jetrom i dijabetesa.

Pogledajte i Kako da (bezbolno) izbacite šećer iz ishrane

U poređenju sa glukozom, koja se oko 20 odsto zadržava u jetri, a 80 odsto se razlaže u ostatku tela, 90 odsto fruktoze se zadržava u jetri. Fruktoza se takođe 18,9 puta brže pretvara u masti u odnosu na glukozu. Profesor Švarc dodaje da su brojne studije pokazale da ishrana bogata prostim šećerima povećava masnoću jetre i rizik od raznih bolesti.

"Izbacivanjem šećera iz ishrane kod gojazne dece, posle samo devet dana je bila manja masnoća jetre, a metabolizam je bio brži", kaže on.

Švarc kaže da bi ova promena u ishrani ubrzala metabolizam, a iznenadni napadi gladi koje fruktoza izaziva bi nestale.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: mondo.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti