Recept za "vučeno" testo: 

400 grama glatkog brašna 

2 dcl tople vode 

2 jaja

3-4 kašike biljnog ulja 

prstohvat soli 

½ čajne kašičice sirćeta 

Nadev:

300 g oceđene tikve 

250 g svežeg sira

prstohvat soli 

1 jaje

Pogledajte i PO ORIGINALNOM RECEPTU: Tradicionalna pita savijača od razvučenih kora (VIDEO)

Priprema: 

Pomešajte sve sastojke za testo u velikoj posudi, pa drvenom varjačom mešajte smesu dok se ne počne odvajati od posude. Rukama napravite glatku kuglu, prekrijte je krpom i pustite da odmara na nekom toplom mestu barem 1 sat.  Preko stola stavite veliku krpu od grubog domaćeg tkanja (ili papir za pečenje), pa razvijačem testa krenite razvlačiti testo. 

Kad testo razvučete na oko centimetar debljine, odložite razvijač za testo. Podmetnite ruke ispod testa i sigurnim, ali nežnim pokretima izvlačite testo od sredine prema rubu stola. 

Za "vučenje" testa potrebna je veština i spretnost. Idealno testo za bučnicu trebalo bi biti tanko poput lista papira. No ako niste vešti neka testo bude malo deblje, jer bi se u protivnom moglo raspuknuti.  Poprskajte razvučeno testo s malo ulja (ili rastopljenog maslaca), pa pustite da odstoji desetak minuta.

Nadev napravite na sledeći način: buču narendajte, posolite i ostavite par minuta da izađe sva tečnost iz nje. Rukama istisnite svu dodatnu tečnost, jer bi ona mogla upropastiti prhkost bučnice. Pomešajte je sa sirom, jajima i malo soli.  Dodajte nadev na vrh razvučenog testa, pa uz pomoć podloge (krpe ili papira za pečenje) savijete testo.

Bučnicu stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 20 do 30 minuta (zavisno od debljine bučnice i specifičnim zahtevima vaše rerne). 

Nekoliko minuta pre kraja pečenja vrh bučnice premažite rastopljenim maslacem, biljnim uljem ili s malo kisele pavlake, kako bi osigurali dodatnu hrkavost kolača. 

Poslužite toplu.

Pročitajte i Kako da vam domaća pita uspe baš svaki put

SAVET 1:

Ako ne želite sami da pravite testo, možete koristiti i kupovne kore za savijače. 

SAVET 2:

Neki recepti za nadev domaće bučnice uključuju i kiselu pavlaku. Ako niste vešti u izradi ovog kolača nemojte ga uključuvati u nadev jer bi mogao razmočiti testo i upropastiti hrskavost bučnice. Pavlaku radije poslužite nakon pečenja. Iz istog razloga važno je odstraniti svu tečnost iz rendane buče pre nego što je savijete u bučnicu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/  

Izvor: Zadovoljna