Šljivko se na ovim prostorima prvi put pominje u vreme vladavine Otomanske imperije.

Pošto je izuzetno hranljiv i pošto se ne može pokvariti nikad, ovaj kolačić je bio strateška hrana za hajduke kao i za srpsku vojsku tokom Balkanskih ratova, pa čak i 1. Svetskog rata.

Pročitajte i BRZA POSLASTICA: desert od šljiva i oraha

Danas se retko gde može naći, sem na primer na Zlatiboru za štandom neke fine bakice ili u Sirogojnu gde se recept prenosi sa generacije na generaciju.

Tako da, ako ne možete da odete do ovih (inače prelepih) sprskih mesta kako biste probali slatkog Šljivka, izvolite recept jedne domaćice koja prodaje ove ukusne kolačiće od šljiva u etno-selu Sirogojno.

Recept:

Očistiti sveže šljive od koštica i kuvati dugo dok se smesa ne zgusne. Nakon toga dodati malo palente, tek toliko da je moguće oblikovati kolačić u obliku diska, a zatim ih poređati na listove svežeg kupusa i sušiti na suncu. Posle sušenja, suve ih uvijte u listove kupine i uvežite kanapom. Kasnije od tih kupinovih listova možete napraviti i čaj.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: serbia.com