Ledene kockesu tradicionalni kolač koji spada u najlepše srpske poslastice. Pravi se od mekanog biskvita, neodoljivog belog fila, a onda se preliva i čokoladnom glazurom. Predlažemo vam da napravite mnogo jednostavniju verziju ledenih kocki, gde ćete koru zameniti čokoladnim filom. Ovako pripremljen kolač je mnogo kremastiji i niko mu neće odoleti.
- Sastojci:
- Za prvi sloj:
- 250 g mlečne čokolade
- 70 g brašna
- 70 g šećera
- 700 ml mleka
- 1 kašika putera
- Za drugi sloj:
- 200 ml slatke pavlake
- Za treći sloj:
- 60 g šećera
- 40 g gorkog kakaoa
- 130 ml mleka
- 40 ml ulja
- Za dekoraciju:
- čokoladne mrvice
Priprema:
Malo mleka pomešajte sa brašnom tako da nema grudvica. Zatim sipajte presotalo mleko i šećer. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pred kraj dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi. A onda isključite i u vreo fil dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte u vatrostalnu posudu. Ostavite da se malo ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim prebacite u frižider. Dobro umutite hladnu slatku pavlaku, a zatim premažite preko prvog sloja. U blenderu pomešajte ulje, kakao, mleko i šećer. Sve dobro izblenirajte i sipajte preko drugog fila. Stavite u frižider na još 30 minuta. Ukrasite čokoladnim mrvicama.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem