Čokoladne, mekane i bez brašna – ove bombice su desert koji se priprema lako, a jede još lakše. Potrebna su vam samo četiri osnovna sastojka i malo vremena, a dobićete zdrave zalogaje koji su puni ukusa, bez glutena i sa prirodnom slatkoćom. Idealne su kada želite brzu poslasticu bez griže savesti.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: desert
Porcije/Količina: 12 mini bombica
Ukupno vreme: 50 min
Težina: lako
Sastojci:
Osnovni:
- ½ šolje pirea od slatkog krompira – ohlađen, izgnječen
- ½ šolje putera od kikirikija
- ¼ šolje javorovog sirupa
- ¼ šolje nezaslađenog kakao praha
Opciono:
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ¼ šolje mrvica tamne čokolade
Priprema:
Pripremite krompir
Izbockajte veliki slatki krompir viljuškom. Stavite ga na tanjir i pecite u mikrotalasnoj na najjačoj snazi (1000 W) 5 minuta. Okrenite ga i pecite još 3–5 minuta dok ne omekša. Proverite čačkalicom – treba da ulazi bez otpora. Ostavite da se potpuno ohladi, pa izgnječite i izmerite ½ šolje pirea.
Napravite smesu
Stavite u blender pire od krompira, puter od kikirikija, javorov sirup, kakao i po želji vanilu. Blendajte dok ne dobijete čvrsto i ujednačeno testo. Ako želite, dodajte mrvice tamne čokolade i pulsirajte par puta.
Oblikujte i pecite
Rernu zagrejte na 180°C. Obložite mini kalup za mafine papirnim korpicama i premažite ih uljem u spreju. Oblikujte kuglice i stavite u svaku udubljenu rupicu, ili sipajte celu smesu u kvadratni kalup 15×15 cm obložen papirom. Pecite 15–20 minuta dok vrh ne postane suv i ne počne da puca. Čačkalica treba da izađe sa malo vlažnog testa. Ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.
Bonus video
