Koh je jedna od najlakših za pripremu srpskih poslastica. Italijani malo drugačije prave jer oni dodaju i karamel preliv, a takođe ga ne peku u rerni nego na pari. Kolač je lagan i ukusan, pa je samim tim i odličan izbor kada želite nešto lako, a ukusno.
Sastojci:
- 6 jaja
- 600 ml mleka
- 160 g šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
Za karamel sos:
- 160 g šećera
- 60 ml vode
Priprema:
Sipajte šećer i vodu u šerpu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne dobije smeđu boju. Nemojte da mešate. Sipajte u vatrostalnu posudu i ostavite 10 minuta. Jaja umutite, pa dodajte šećer,vanilu i mleko i nastavite da mutite. Sipajte kroz sito preko karamel sosa. Pokrijte alu folijom, pa stavite u šerpu. Sipajte vodu do pola posude i poklopite. Kuvajte oko 50 minuta, pa izvadite. Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, pa ohladite u frižideru nekih 2-3 sata. Pažljivo nožem odvojite ivicu kolača od posude i malo protresite, pa pomoću tanjira odvojite kolač.
Izvor: Stvar ukusa