Krompir je jedna od osnovnih namirnica, koju kako god da spremite bude ukusan. Uglavnom se koristi za pripremu raznoraznih gurmanskih jela, ali u ovom receptu deo je fenomenalnog deserta. Ukoliko vam se jede nešto slatko, a nemate mnogo vremena za pripremu, neka vaš izbor bude slatka krompir torta sa čokoladom. Lako se sprema, jer nije potrebno mutiti i peći kore, kuvati fil i satima stajati pored šporeta dok svi sastojci ne budu gotovi.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 250 g mlevenog keksa
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g šećera u prahu
- 50 g kakao praha
- 200 g čokolade
- 250 ml slatke pavlake
- 2 supene kašike ruma
Priprema:
Krompir oljuštite, isecite na kocke i stavite da se kuva. Kada bude gotov procedite ga, ispasirajte i ostavite da se hladi. Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte mleveni keks, kakao prah, ispasirani krompir i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite. U šerpici rastopite 100 grama čokolade, pa vruću čokoladu dodajte smesi, sipajte rum i još jednom sve dobro sjedinite. Smesu za tortu prebacite u kalup i ostavite je u frižideru. Kada se ohladi i stegne pripremite glazuru. Umutite slatku pavlaku da dobijete šlag, dodajte joj 100 grama rastopljene čokolade, sve dobro izmešajte i prelijte preko torte. Ostavite još sat vremena u frižideru, a nakon toga spremna je za služenje.
Izvor: Stvar ukusa