ČOKOLADNA TORTA OD KROMPIRA I ORAHA: Brza i jeftina poslastica koja se ne peče, a idealna je za sve prilike

Jednostavno i lako pripremite neobičnu tortu od krompira.

Shutterstock

Krompir je jedna od osnovnih namirnica, koju kako god da spremite bude ukusan. Uglavnom se koristi za pripremu raznoraznih gurmanskih jela, ali u ovom receptu deo je fenomenalnog deserta. Ukoliko vam se jede nešto slatko, a nemate mnogo vremena za pripremu, neka vaš izbor bude slatka krompir torta sa čokoladom. Lako se sprema, jer nije potrebno mutiti i peći kore, kuvati fil i satima stajati pored šporeta dok svi sastojci ne budu gotovi.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 250 g mlevenog keksa
  • 250 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera u prahu
  • 50 g kakao praha
  • 200 g čokolade
  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 supene kašike ruma

Priprema:

Krompir oljuštite, isecite na kocke i stavite da se kuva. Kada bude gotov procedite ga, ispasirajte i ostavite da se hladi. Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte mleveni keks, kakao prah, ispasirani krompir i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite. U šerpici rastopite 100 grama čokolade, pa vruću čokoladu dodajte smesi, sipajte rum i još jednom sve dobro sjedinite. Smesu za tortu prebacite u kalup i ostavite je u frižideru. Kada se ohladi i stegne pripremite glazuru. Umutite slatku pavlaku da dobijete šlag, dodajte joj 100 grama rastopljene čokolade, sve dobro izmešajte i prelijte preko torte. Ostavite još sat vremena u frižideru, a nakon toga spremna je za služenje.

Izvor: Stvar ukusa