Sezona je jagoda, a pored toga što su preukusne sadrže i vitamine i minerale, pa su jako korisne za naš organizam. Možete ih jesti sveže, posute šećerom ili medom, a možete od njih napravite fenomenalne poslastice kojima niko neće moći da odoli. Upravo takva je i ova kremasta torta sa čokoladom, jagodama i keksom. Super je što se ne peče, a priprema uopšte nije komplikovana.
Pročitajte i kako da napravite čaj od peteljki jagoda.
Sastojci:
- 300 g keksa
- 200 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta ruma
Za fil:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 100 g brašna
- 1 l mleka
- 50 g putera
- 200 g čokolade
- 300 g jagoda
Za dekoraciju:
- 50 g čokolade
- 4 jagode
Priprema:
U kalup poređajte keks, pa premažite mlekom koje ste pomešali sa rumom. Jaja umutite sa šećerom, brašnom i mlekom (200 ml). Preostalo mleko (800 ml) stavite da se kuva, pa dodajte smesu sa jajima. Kuvajte, dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dodajte puter i mešajte dok se ne istopi, a zatim i čokoladu. Opet mešajte dok se ne istopi. Podelite fil na četiri dela. Sipajte jedan deo fila, pa preko keks. Premažite mlekom, pa sipajte drugi deo fila. Opet stavite keks i premažite mlekom, pa treći deo fila. Poređajte cele jagode preko i sipajte preostali deo fila. Stavite u frižider na 2 sata. Ukrasite rendanom čokoladom i seckanim jagodama.
Izvor: Stvar ukusa