Jednostavan kolač po receptu čuvene Marte Stjuart pravi se sa cimetom, medom, domaćim sosom od jabuka i kardamonom, i uobičajenim sastojcima poput brašna i jaja. Ako volite jabuke napravite ovaj domaći sos od jabuka koji možete da koristite za pite i kolače. Evo i kako da napravite kolač sa cimetom i sosom od jabuka!

Sastojci:

  • 380 g višenamenskog brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1 ½ kašičica mlevenog cimeta
  • 1 ¼ kašičice mlevenog kardamona
  • 130 g neslanog putera, sobne temperature
  • 250 g žutog šećera
  • 30 g meda
  • 2 velika jajeta
  • 250 ml sosa od jabuka
  • Šećer u prahu, za posipanje

Recept za kolač sa cimetom i sosom od jabuka:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Napravite domaći sos od jabuka i odvojite 250 ml. U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so, cimet i kardamon. Stavite na stranu.

U drugoj posudi mikserom umutite puter, smeđi šećer i med dok smesa ne postane svetla i glatka. Dodajte jaja, jedno po jedno, mutite dok se ne sjedine. Mikserom na maloj brzini postepeno dodajte mešavinu brašna, a potom umutite sos od jabuka.

Premažite kalup za kuglof. Kašikom stavite testo u tiganj i izravnajte. Pecite 50 do 60 minuta. Ohladite na rešetki 10 minuta. Prebacite iz kalupa na tanjir i pre serviranja pospite šećerom u prahu.

Pročitajte kako se pravi lava kolač od jagoda

BONUS VIDEO

Kolač sa višnjama i jogrutom  Youtube/leckere Gerichte von Julia

StvarUkusa/L.S.