Kejk popsi ili kolačići na štapićima koji liče na lizalice su vrlo popularni, naročito za proslave. Prelivaju se belom čokoladom, mada po želji možete da ih prelijete i crnom ili mlečnom, ili da u belu dodate boju za hranu. Ako volite ovakve kolače, možda ćete želeti da probate i popse sa keksom i čokoladom. Evo i kako se prave domaći popsi sa glazurom od bele čokolade!
Sastojci:
- 125 g putera, omekšanog
- 200 g šećera
- 3 velika jajeta, sobne temperature
- 2 kašičice ekstrakt vanile
- 240 g višenamenskog brašna
- 1 1/2 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 130 ml mleka
Za glazuru:
- 12 kašika nesoljenog putera, omekšanog
- 345 g šećera u prahu
- 3 kašike milerama
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
- 600 g bele čokolade
- 5 kašika kokosovog ulja
- Šarene ili mrvice po želji, za ukrašavanje
- 63 štapića za lizalice
Recept za domaće popsi sa glazurom od bele čokolade:
Zagrejte rernu na 180° i podmažite pleh za pečenje. U velikoj posudi, mikserom umutite puter i šećer na srednjoj brzini dok ne postanu lagani i pahuljasti, 3 do 4 minuta. Dodajte jaja, jedno po jedno, mutite da se sjedine nakon svakog dodavanja. Dodajte vanilu i umutite dok se ne sjedine. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so dok se ne sjedine. Dodajte polovinu suvih sastojaka u mešavinu jaja i umutite dok se ne sjedine. Dodajte mleko i opet sve umutite. Na kraju ubacite i preostale suve sastojke i promešajte. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju. Pecite kolač, 20 do 25 minuta. Ostavite da se ohladi.
U velikoj posudi, mikserom na srednjoj i visokoj brzini, umutite puter dok ne postane paperjast. Dodajte šećeru prahu i mutite, pa ubacite mileram, ekstrakt vanile i so i umutiti dok se sve ne sjedini. Ohlađen kolač izmrvite rukama u ovu smesu i mešajte dok se ne sjedini. Formirajte mešavinu u kuglice veličine kašike. Poređajte u pleh i stavite u frižider da se stegne, oko 1 sat. Čokoladu i kokosovo ulje otopite i izmešajte. Umočite vrh štapića za lizalicu u otopljenu čokoladu, a potom svaki štapić ubacite u ohlađenu kuglicu. Umočite svaku kuglicu u otopljenu čokoladu, otresite višak. Ukrasite mrvicama. Rasporedite kockice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Stavite u frižider dok se ne stvrdne, oko 15 minuta.
Pročitajte kako se prave najbrži popsi i to bez pečenja
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs