Popsi, odnosno slatke kuglice na štapiću omiljene su na dečijim rođendanima. Ovaj dekorativni slatkiš se obično priprema tako što se ispeče patišpanj, pa se izmrvi i uz pomoć drugih sastojaka, kao što je čokolada, masa se veže i oblikuje u lopticu.
Neki ih prave od mlevenog keksa, ali postoji način da spremite popse po originalnom receptu - od slatkog patišpanja, ali da se ne mučite i čekate da se ispeče u rerni. Od ovih sastojka napravićete 10-12 kuglica.
Sastojci:
- Za "obični" patišpanj:
- 60 g putera
- 60 g šećera
- 120 ml mleka
- 100 g brašna
- ¼ kašičice soli
- 1 kašičica praška za pecivo
Za čokoladni patišpanj testo uzmite 1/2 smese za "obični", pa dodajte:
- 1,5 kašike kakao praha
- 3 kašike mleka
Ostalo:
- nutela
- 100 g čokolade
- 1 kašika kokosovog ulja
Priprema: U staklenoj ili plastičnoj posudi (bilo koja koja može u mikrotalasnu) istopite puter. Dodajte šećer i mleko sobne temperature i promešajte da se sjedini. Dodajte brašno, prašak za pecivo i so, pa sve opet promešajte da se sjedini. Sipati polovinu testa (170 g) u 2 činijice i peći u mikrotalasnoj na jakoj temperaturi između minut i minut i 45 sekundi. U drugu polovinu testa dodajte 1,5 kašike kakao praha i 3 kašike mleka. Mešajte da se sjedini. Sipajte preostalo testo u 2 činijice i zagrejte u mikrotalasnoj rerni između minut i minuta i 45 sekundi.
Prebacite male patišpanje u posudu i ostavite da se ohlade 10 minuta. Izmrvite ih i dodajte 1-2 kašike nutele ili krema po želji i oblikujte kuglice (10-12). Da bi loptice ostale na štapiću, umočite svaki u otopljenu čokoladu pre nego što ih "ubodete" u smesu. Stavite u zamrzivač na 10 minuta.
Glazura: Otopite čokoladu (belu ili crnu) i dodajte 1 kašiku kokosovog ulja, pa umočite svaki popsi u smesu. Pospite raznobojnim mrvicama i ostavite da se se stegnu.
Pogledajte video kako da napravite popsi kolačiće na štapiću...
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem