Sastojci:

Za koru:

  • 150 g brašna
  • 60 g putera
  • 1 jaje
  • ¼ kašičice soli
  • 1 kašičica vode

Za fil:

  • 2 jajeta
  • 70 g otopljenog putera
  • 70 g brašna
  • 100 g otopljene čokolade
  • 1 banana

Za gornji sloj:

  • 100 g pločica bele čokolade
  • 100 g pločica crne mlečne čokolade
  • 100 g pločica crne čokolade
Zašto treba da jedete crnu čokoladu?

Crna čokolada je poznat izvor antioksidanasa, organskih jedinjenja koja su biološki aktivna. Među njima su polifenoli, flavanoli i katehini. Jedinjena u čokoladi takođe smanjuju oksidaciju LDL holesterola. Flavanoli su korisni za poboljšavanje funkcija mozga, ali i regulaciju šećera u krvi. Pored toga bogata je kofeinom i teobrominom. Bogata je vlaknima i nutritivnim jedinjenjima.

Recept za tart sa bananom i čokoladom:

Kako biste napravili tart, napravite prvo koru. Brašno prosejte u veću činiju. Mešajte puter i brašno dok smesa ne bude ujednačene boje i počne da podseća na mrvice hleba. U posebnoj posudi lagano umutiti jaje i dodajte u mešavinu brašna i putera. Izmešajte ručno ili lopaticom. Brzo zamesite i formirajte loptu.

Ostavite u frižideru oko 30 minuta. Razvaljajte u tanku koru i rasporedite u tepsiju, pa izbockajte viljuškom. Pecite na 220 stepeni C, 10 minuta. Za fil bananu isecite na kriške i poređajte na ohlađenu koru. Umutite jaja, dodajte otopljeni puter, otopljenu čokoladu i brašno. Tečnu smesu prelijte preko kore. Pecite na 180 C, 20 minuta.

Isecite čokoladice na jednake kvadrate. Poređajte ih kao šahovnicu na ohlađeni tart. Pecite 2 minuta na 180 C. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najukusniji francuski tart sa smokvama.

Pročitajte kako se pravi tart sa krompirom i pestom

BONUS VIDEO

Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana Izvor:  Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana

StvarUkusa