Slani tart od krompira i sira je pravi prolećni obrok koji možete i da dopunite mesom ako želite, ali je i u vegetarijanskoj varijanti odličan i lagan. Možda ćete želeti da napravite i pikantni krompiri iz rerne sa sosom od pečenog belog luka. Tartu sir daje sočnost, a majčina dušica posebnu aromu. Evo kako da napravite slani tart od krompira i sira!
Sastojci:
- Neslani puter za podmazivanje
- 320 g gotovog testa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 400 g krompira, tanko isečenog na ploške
- 1 veliki luk, tanko narezan
- 1 kašičica svežih listova majčine dušice
- 150 g kačkavalja, narendanog ili izmrvljenog
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 3 srednja jajeta
Recept za slani tart od krompira i sira
Zagrejte rernu
Za slani tart od krompira i sira podmažite posudu za pitu. Odmotajte gotovo testo i koristite ga za oblaganje posude. Lagano pritisnite testo u ivice posude, a zatim isecite višak. Ohladite u frižideru oko 15 minuta. Zagrejte rernu na 180°C. Podlogu za pecivo izbodite viljuškom, obložite papirom za pečenje, pa sipajte pirinač do vrha posude kako bi se zadržao oblik tokom pečenja.
Pecite testo
Pecite 15 minuta dok stranice testa ne postanu čvrste, a zatim uklonite papir i pirinač i pecite još 10 minuta dok ne porumeni. Izvadite iz rerne i odsecite sve neravne ivice testa nazubljenim nožem. Stavite posudu na rešetku za hlađenje.
Ispržite krompir
U međuvremenu stavite veliki tiganj na jaku vatru i dodajte ulje. Krompir i luk pržite 20-25 minuta, redovno mešajući, dok se krompir ne skuva. Umešajte majčinu dušicu i veći deo kačkavalja, pa rasporedite u tepsiju.
Pecite krompir sa sirom i pavlakom
Umutite pavlaku za kuvanje i jaja, dobro začinite, pa prelijte preko krompira, pazeći da uđe u sve proreze. Pospite preostalim sirom, pa pecite 40-45 minuta dok ne porumeni i jaje se ne stegne. Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim servirajte. Uživajte u slanom tartu od krompira i sira!
Pročitajte kako se pravi pečeni krompir punjen belim lukom i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem