Sremuš je divlji beli luk, koji, kada se pretvori u ulje zadržava intenzivan ukus i može mesecima da se čuva u zamrzivaču. Možda će vas zanimati i kako da napravite domaći majonez za tačno 5 minuta. Zahvaljujući ovom ulju dodaćete ukus i aromu mnogim jelima. Evo kako da napravite ulje od sremuša!

Sastojci:

  • 100 g listova sremuša
  • 200 ml ulja 

Recept za ulje od sremuša

16:13
Korak 1

Stavite vodu da prokljuća

Za ulje od sremuša stavite vodu u veliki lonac i pustite da proključa. U međuvremenu, proberite listove sremuša i odbacite sve koji izgledaju oštećeno ili izmenjeno. Dobro ih operite kako biste uklonili sve insekte koji se mogu sakriti među njima. Potopite sremuš u ključalu vodu na 15 sekundi, a zatim ocedite i odmah isperite pod hladnom tekućom vodom da biste zaustavili proces kuvanja. Ostavite da se ocede, a zatim ih stisnite rukama da uklonite višak tečnosti. Stavite ih u čistu kuhinjsku krpu, a zatim ih dobro iscedite.

16:17
Korak 2

Blendirajte sremuš

Listove grubo iseckajte, pa stavite u blender sa uljem. Blendirajte počevši od male brzine, a zatim postepeno povećavajte do maksimalne brzine. Ostavite motor da radi 2 minuta pri najvećoj brzini dok ulje ne postane svetlo zeleno.

16:17
Korak 3

Ostavite da se procedi

Stavite fino sito na veliku činiju i obložite sito gazom. Sipajte mešavinu ulja u cediljku i ostavite da se procedi u frižideru – za to će biti potrebno najmanje sat vremena. Kada se procedi, odbacite pulpu. Držite ulje divljeg belog luka u frižideru do dve nedelje ili ga zamrznite do šest meseci. Koristite ga za prelivanje salata i povrća, pravljenje majoneza ili sosova. Uživajte u ulju od sremuša!

Pročitajte i KAKO SE PRAVI DRESING ZA SALATU: Za samo 2 minuta, a može da stoji do 5 dana

BONUS VIDEO

Kako da se rešite ulja nakon prženja Instagram/carolina.mccauley

StvarUkusa/L.S.