Sastojci:

Krem:

  • 400 ml slatke pavlake 
  • 200 g kondenzovanog mleka (hlađeno)
  • ekstrakt vanile po ukusu

Testo i fil:

  • 400 g lisnatog testa
  • 1 komad putera (za premazivanje)
  • 400 g mekanog sira
  • 100 g šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kašika griza
  • ekstrakt vanile po ukusu

Voćni sloj:

  • 500 g kajsija (oprane i presečene na pola)

Masa za posipanje:

  • 60 g zamrznutog putera
  • 120 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 50 g šećera

Priprema:

Ako volite kolače koji spajaju hrskavo lisnato testo i sočan voćni fil, ovaj kolač sa kajsijama će vas oduševiti. Kombinacija kremastog fila od kondenzovanog mleka, sira i šlaga sa svežim, aromatičnim kajsijama stvara savršen balans ukusa i tekstura. Idealno za letnje uživanje, a jednostavan za pripremu čak i ako nemate mnogo vremena.

Savet:

Za još aromatičniji kolač, dodajte u fil malo rendane limunove kore ili malo ruma. Takođe, ako volite hrskaviju koricu, pre pečenja premažite testo umućenim jajetom.

U činiji umutite hladnu slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Dodajte kondenzovano mleko i ekstrakt vanile, pa sve lagano sjedinite. Ostavite kremu sa strane. U drugoj činiji umutite mekani sir sa šećerom, jajima, grizom i vanilom dok ne dobijete glatku smesu.

U posudi pomešajte zamrznuti puter, brašno, prašak za pecivo i šećer. Mešajte prstima dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Stavite u frižider.

Lisnato testo razvucite i premažite rastopljenim puterom. Stavite u podmazan pleh ili na papir za pečenje. Preko testa rasporedite fil od sira, zatim nanesite sloj kreme od pavlake i kondenzovanog mleka. Na vrh poređajte kajsije presečene na pola. Posipajte pripremljenom mrvičastom masom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok površina ne porumeni i kajsije ne omekšaju. Ostavite kolač da se prohladi pre sečenja. Poslužite ga samostalno ili uz kuglu sladoleda.

Bonus video

00:15
Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: instagram/thedailysaby