Ravanija je stari orijentalan kolač, koji se pre svega bio zastupljen u Turskoj, a danas se i dalje pravi baš zbog svoje jednostavne pripreme i jeftinih sastojaka. U Grčkoj ovaj kolač zovu još ravani, a u Bosni lutma ili nutma. On je neka vrsta koha od griza, koji se preliva ušpinovanim šećerom, a po želji ukrašava sitno iseckanim orasima, kokosom ili suvim grožđem. S obzirom na to da je popularan i u mnogim balkanskim zemljama, možda ste se susretali sa različitim varijantama, a evo kako da ravani kolač umesto klasičnog sa grizom napravite sa jogurtom.
Sastav:
- 4 jaja
- 250 g šećera
- 250 g jogurta
- 100 g putera
- 50 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 400 g brašna
Za sirup:
- 700 g šećera
- 500 ml vode
- 2 kašike limunovog soka
Priprema: