Napravite prhko tesko, pa preko premažite kremasti fil od mleka. Kada sve to prelijte čokoladnom glazurom, dobijate fantastičan carski kolač po ruskom receptu. Biskvite krcka i lomi se, a fil curi kada presečete kolač. Uživaćete u svakom zalogaju, a možete da servirate uz kafu ili posle ručka.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 200 g putera
- 30 ml ulja
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašike šećera
- 1 kašika sirćeta
- 100 ml hladne vode
Za fil:
- 500 ml mleka
- 2 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 2 kašičice vanilin šećera
- 1 kašika brašna
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 100 g putera
Za glazuru:
- 100 g bele čokolade
- 70 ml slatke pavlake
Priprema:
U brašno dodajte puter sobne temeperature isečen na kockice i so. Promešajte, pa sipajte šećer, a zatim smesu prebacite u blender i usitnite. Dodajte ulje, vodu i sirće, pa umesite mekano testo. Stavite ga na pobrašnjenu površinu, pospite brašnom, pa razvucite. Preklopite jedan kraj testa do polovine, pa drugi deo prebacite preko prvog. Pospite brašnom i opet razvucite. Treba da dobijete pravougaonik od testa. Preklopite jednu stranu do pola, a zatim i drugu stranu do pola, pa preklopite. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru pola sata.
U mleko sipajte šećer i stavite da se kuva. Žumanca umutite sa vanilin šećerom, brašnom, skrobom i sa 3 kašike mleka. Sipajte u toplo mleko i kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pa dodajte puter sobne temperature i mešajte dok se ne istopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi.
Izvadite testo i pospite brašnom. Razvucite i isecite 3 jednaka pravouganika. Stavite ih na pleh, izbockajte viljuškom i pecite na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju. Stavite prvu koru, preko pola fila, zatim drugu koru, preostali fil i onda treću koru. Prelijte sa belom čokoladom koju ste istopili sa slatkom pavlakom. Ukrasite i nutelom ili istopljenom čokoladom.
Izvor: Stvar ukusa