ORIGINALNI STARINSKI KOH: Jeftin i izdašan, a da bi bolje upio mleko poslužite se jednostavnim trikom

Koh je mnogima omiljena poslastica iz detinjstva, a recept je vrlo jednostavan.

Shutterstock

Iako su danas dostupne poslastice i iz drugih krajeva sveta, uvek se vraćamo onim starim, koje smo jeli još kao deca. Jedna od takvih je i koh, izuzetno sočna poslastica, koja se brzo i lako pravi, a pritom je izdašna. Sastojke za pripremu sigurno već imate kod kuće, a ovaj kolač sigurno će vas podsetiti na bakinu kuhinju. 

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 14 kašika šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 9 kašika griza
  • 1 litar mleka
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika brašna

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa belanca dobro umutite sa šest kašika šećera i dve kesice vanilin šećera. Dodajte žumanca i griz, pa žicom ili špatulom sve pažljivo sjedinite, vodeći računa da smesa ostane vazdušasta. Kašičicom ulja podmažite pleh i pospite ravnomerno kašikom brašna, a višak istresite. Smesu pažljivo rasporedite po plehu i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Mleko stavite da se kuva, dodajte osam kašika šećera i kašiku ekstrakta vanile. Sačekajte da provri i da se sav šećer otopi, pa ga sklonite i zalijte vruću koru. Zaliveni koh bi trebalo da pliva u mleku, a kako bi bolje upio, izbockajte ga viljuškom ili čačkalicom na više mesta. Ostavite koh da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ga dobro ohladite u frižideru pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa