DOMAĆI JAFA KOLAČ: Sočan patišpanj sa pomorandžom i prelivom od čokolade - ovako su ga pravile naše mame i bake

Domaći jafa kolač po bakinom receptu mnogima je omiljena poslastica iz detinjstva.

Shutterstock

Kad poželite nešto slatko, što u isto vreme i osvežava, neka vaš izbor bude kolač sa čokoladom i pomorandžom, u narodu poznat kao „domaća jafa“. Kolač nije skup, brzo se priprema, te ga mogu spremiti i oni sa manje iskustva, a veoma je izdašan i sočan.

Sastojci:

Za prvi koru:

  • 2 jajeta
  • 10 kašika brašna
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mleka
  • 10 kašika ulja
  • 1 prašak za pecivo

Za drugu koru:

  • 3 jajeta
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika mleka
  • 15 kašika ulja
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 200 g šećera
  • 100 ml vode

I još:

  • 200 g džema od kajsija
  • 2 smrznute pomorandže
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Priprema:

U činiju razbijte jaja, dodajte šećer, brašno, mleko, ulje i prašak za pecivo. Smesu sjedinite varjačom i sipajte u prethodno premazan i brašnom posut pleh, pa pecite na srednje jakoj temperaturi dok se ivice kolača ne odvoje od tepsije. Na isti način pripremite i drugu koru koju ćete kasnije sjediniti sa filom. Za preliv sipajte vodu i šećer u šerpu, pa stavite da se šećer ušpinuje i kad tečnost počne da peni sklonite šerpu sa vatre. Za to vreme izrendajte smrznute pomorandže (zajedno sa korom), pa ih spustite u ušpinovan šećer. Drugu, deblju koru sitno izmrvite, pa je dodajte šećeru i pomorandžama. U istu smesu sipajte tri kašike džema od kajsija. Dobro sjedinite kašikom. Na koru namažite sloj džema od kajsija, pa preko nje stavite pripremljen fil. U šerpicu sipajte tri kašike ulja, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa rastopite na tihoj vatri. Prelijte glazuru preko kolača i ostavite nekoliko sati da se stegne.

Izvor: Stvar ukusa