ČOKOLADNI CRNI KOLAČ: Kafa mu daje posebnu aromu, a sve sastojke samo "smućkate" i pečete

Kolač Crni pepeo izuzetno lako se pravi, a oduševiće sve ljubitelje kafe i čokolade.

Shutterstock

Retko ko ne voli čokoladne kolače uz šoljicu kafe, a kada se ta dva spoje u jedno, kao rezultat dobijete sočnu poslasticu. Sastojci za ovaj slatkiš su vrlo jednostavni i većina ih već ima kod kuće, a uspeva i onima sa nešto manje iskustva. 

Sigurno će vam sve komšinice tražiti recept, a vi ćete dobiti titulu najbolje domaćice.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 250 ml mleka
  • 350 g brašna
  • 150 ml ulja
  • 2 šolje šećera
  • 4 kašike kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 šolja kafe

Za glazuru: 

  • 150 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

U veću činiju razbijte jaja, dodajte sve ostale sastojke i  šoljicu skuvane kafe. Sve dobro izmešajte varjačom, pa izlijte brašnom posut okrugli pleh. Rernu zagrejte na 200 C i pecite kolač pola sata. Kad je kolač pečen, izbodite ga viljuškom, pa preko njega prelijte glazuru. Za glazuru u šerpicu izlomite čokoladu i sipajte ulje, pa otapajte na umerenoj temperaturi uz mešanje, dok se čokolada skroz ne rastopi. Preliveni kolač ostavite da se ohladi, pa secite na kocke i služite.

Izvor: Stvar ukusa