Za večeru napravite slatku pogaču punjenu sirom i višnjama koja će biti mekana i sutradan. Testo se lako mesi, pa ova pogača uspeva i početnicima. Oblik cveta će ukrasiti svaku trpezu, pa je pogača odlično posluženje i kada su proslave u pitanju. Možda deluje komplikovano da se napravi ovakav oblik, ali videćete nikad jednostavnije je. 

Sastojci:

Za testo:

  • 650 g brašna 
  • 250 ml mleka
  • 10 g kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 80 g šećera
  • 50 ml ulja 
  • 1 jaje 
  • 2 žumanca

Za fil:

  • 300 g sira 
  • 100 g šećera
  • 80 g višanja
  • 2 jajeta
  • 10 g maka

Priprema:

U mleko dodajte kvasac, so, šećer, jaje i žumanca, pa lepo sjedinite. Zatim pomešajte sa brašnom i sipajte ulje. Umesite testo, pokrijte i ostavite da stoji sat vremena. Podelite testo na 2 dela, a onda uzmite jedan deo i oblikujte valjak i isecite na 10 delova. Pomešajte jedno jaje, sir, šećer i dobro sjedinite. Svaki deo razvucite, premažite sirom i stavite dve višnje, pa urolajte. Presecite na pola. Tako uradite i sa drugom polovinom testa, samo ostavite jednu lopticu. Poređajte u pleh obložen pek papirom u obliku cveta, a lopticu od testa stavite na vrh. Premažite umućenim jajetom i pospite makom. Pecite na 180°C oko 35 minuta.

Izvor: Stvar ukusa