Brioš je pecivo francuskog porekla koje liči na hleb, a priprema se na specifičan način. Postoji mnogo različitih varijacija na ovaj recept, a ova u obliku zemički će vas ostaviti bez daha. Puni se čokoladom, koja curi kada zagrizete.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 100 g maslaca
- 2 kašike šećera
- prstohvat soli
- 10 g kvasca
- 50 ml mleka
- 3 jajeta
- 12 kockica čokolade
Priprema:
Kvasac razmutite u malo toplog mleka, i dodajte po jednu kašičicu šećera i brašna. Pomešajte brašno sa šećerom, dodajte so, kvasac, jaja i maslac, pa zamesite testo tako da se ne lepi za ruke. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Uvijte testo u providnu foliju i ostavite bar sat vremena u frižideru.
Testo oblikujte u valjak i od njega isecite 12 jednakih komada, pa od svakog oblikujte lopticu. U sredinu svake loptice stavite po kockicu cokolade i zatvorite krajeve da čokolada ne iscuri za vreme pečenja.
Svaku lopticu stavite u manji kalup ili modlice namazane maslacem, pa ostavite da stoje još 20 minuta, taman dok se rerna zagreje na 200 stepeni.
Pre stavljanja u rernu premažite svaki brioš umućenim jajetom i pecite 12-15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Kolač sa jabukama i krem sufleom
Bezglutenski kukuruzni hleb
Domaći sok od dunja
Mini pice od lisnatog testa sa piletinom
Posni čokoladni kolač sa višnjama