Tikvice su popularno povrće od kojeg možete da napravite najrazličitije recepte, a jedan od njih je i pekmez od tikvica. Naša čitateljka Slađana poslala je svoj recept za preukusan pekmez koji je iskoristila da premaže mekane kiflice. Sve je to dekorisala istopljenom čokoladom i napravila je najlepše slatko pecivo. Isprobajte i vi recept za ovaj ukusan slatki namaz koji možete da koristite i za palačinke.
Sastojci:
Za pekmez:
- 5 tikvica
- 500 g šećera
- 2 pomorandže
- 1 limun
- 1 kašičica mlevenog anisa
Za testo:
- 1 kg brašna
- 500 ml mleka
- paket svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 2 kašike šećera
- 200 ml ulja
Priprema:
Tikvice izrendajte i dodajte šećer, anis, očišćenu i sitnu iseckanu pomorandžu i sok jednog limuna. Kuvajte uz povremeno meašnje dok ne ostane trag na dnu šerpe. U toplo mleko dodajte kvasac i šećer, pa ostavite 5 minuta da se aktivira. Zatim dodajte brašno, ulje i so i umesite testo. Pokrijte i ostavite pola sata da naraste. Podelite testo na lopticu i svaku razvucite u obliku kruga. Isecite trouglove, nafilujte namazom od tikvica i urolajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Možete da ukrasite istopljenom belom čokoladom i šarenim mrvicama.
Recept poslala Slađana Popović
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Tortilje sa pohovanom piletinom, kao iz KFC-a
Šarani kolač sa džemom od maline
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima