Knedle sa šljivama su starinska poslastica koja je ulepšala svačije detinjstvo. Danas postoje najrazličitiji recepti za punjenje knedli, ali ove sa šljivama su apsolutni klasik. Ako ste ih pravili, a nisu vam uspevale ništa ne brinite, sa ovim receptom nema greške. Kako bi testo bilo mekano najbitnije je da dobro ispasirate krompir i da ne dodajete mnogo brašna. Nemojte da koristite mikeser, nego sve radite gnječilicom, a puter je obavezan.
Sastojci:
Za testo:
- 400-500 g krompira
- 300-350 g brašna
- 15-20 šljiva
- 50 g putera
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 5 kašika griza
- 1 vanilin šećer
Za preliv:
- 250 g prezli
- 150 g putera
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Krompir skuvajte, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Ispasirajte gnječilicom da napravite pire. Zatim dodajte puter i gnječilicom mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Kada se krompir prohladi dodajte griz i postepeno dodajte brašno. Rukama umesite testo, pazite da ne preterate sa brašnom, testo ne sme da se lepi za prste, ali treba da bude mekano. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i oblikujte loptice. Ako se testo još malo lepi slobodno ga pospite brašnom. Malo spoljoštite rukama, pa ubacite šljivu kojoj ste izvukli košticu. Obmotajte testo oko šljive. Testo treba da je što tanje, tako će knedla biti ukusnija. Istopite puter, pa dodajte prezle. Pecite dok ne dobiju zlatno žutu boju, povremeno promešajte. U prohlađene prezle dodajte šećer i vanilin šećer i promešajte. U vodu sipajte ulje i ostavite da provri, zatim smanjte temperaturu i ubacite knedle. Kada isplivaju na površinu, ostavite još minuta, pa vadite i uvaljajte u prezle.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom