Sastojci:

  • 120 ml punomasnog mleka
  • 60 g šećera, podeljeno
  • 2 kašičice suvog aktivnog kvasca
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 10 kašika putera, otopljenog
  • 2 velika jajeta
  • 1 veliko žumance
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 830 g univerzalnog brašna

Za fil:

  • 240 g oljuštenih pistaća
  • 120 g šećera
  • 240 g džema od maline

Za premaz:

  • 2 velika jajeta
  • 1 kašika vode
Zašto je korisno da jedete pistaće?

Pistaći su izuzetno kalorični, pa vodite računa o konzumaciji. Inače su bogati vlaknima i zdravim mastima koje snižavaju holesterol. Bogat su izvor proteina i vitamina B6. Sadrže kalijum i imaju brojne zdravstvene benefite za organizam.

Recept za kiflice sa pistaćima i džemom od malina:

Kako biste napravili ove kiflice, prvo zagrejte mleko i sipajte ga u veliku posudu. Pospite oko jednu kašiku šećera i suvi aktivni kvasac.
Ostavite kvasac da odstoji oko 5 minuta, dok ne postane penast. Zatim dodajte jaja i žumance, kiselu pavlaku, otopljeni i ohlađeni puter, preostali šećer, so i ekstrakt vanile. Mutite sve zajedno jedan minut, dok se jaja dobro ne umute.

Zatim počnite da dodajete brašno. Dodajte otprilike 60 g odjednom, dobro muteći posle svakog dodavanja. Kada testo počne da se zgušnjava, pređite na špahtlu. Kada se formira kugla testa, pobrašnite radnu površinu i istresite testo. Nastavite da dodajete preostalo brašno i mesite testo dok ne postane glatko i elastično, oko 5 do 7 minuta. Vratite testo u posudu za mešanje, pokrijte ga krpom i stavite u topli kutak kuhinje da naraste, oko 1 do 1 ½ sat, ili dok se ne udvostruči.

Za fil od pistaća, stavite pistaće u procesor hrane ili blender i dodajte šećer. Pulsirajte nekoliko minuta dok se ne formiraju grudvice.
Pulsirajte tek toliko da fino sameljete pistaće, ali nemojte da napravite puter.

Kada testo naraste, nežno ga pritisnite i prebacite na radnu površinu. Podelite ga na 4 jednaka dela i oblikujte svaku četvrtinu u kuglu. Svaku kuglu testa razvaljajte u krug prečnika 25 do 30 cm. U maloj posudi za pečenje umutite 2 jajeta sa kašikom vode da biste napravili premaz od jaja. Koristite četkicu za pecivo da nanesete premaz od jaja preko testa.

Rasporedite četvrtinu mlevenih pistaća preko premaza od jaja. Koristite sekač za picu ili oštar nož da isečete i podelite krug na 12 jednakih kriški. Stavite kašičicu džema od maline na spoljnu ivicu svake kriške, odmah iznad fila od pistaća. Da biste oblikovali kiflice, preklopite testo preko džema od maline i pritisnite sa obe strane, zatvarajući džem od maline unutra. Zatim, uvaljajte testo u oblik kroasana. Stavite kiflice na pleh obložen papirom za pečenje, sa zadnjim krajem testa uvučenim ispod. Ako vrh nije uvučen ispod, kiflice će se odmotati kada se ispeku. Razmaknite ih na 3 do 4 cm.

Preostalim rastvorom od jaja premažite oblikovane kiflice. Ako vam je ostalo mlevenih pistaća, pospite ih preko vrha. Kiflice treba da se dižu oko 30 do 45 minuta. U međuvremenu, počnite da zagrevate rernu na 175°C. Pecite kiflice u zagrejanoj rerni na 175°C oko 18 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe. Ohladite ih na plehu oko 5 minuta pre nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaće kiflice bolje nego iz pekare.

Pročitajte kako se prave slatke kiflice punjene švapskim sirom

BONUS VIDEO

kiflice od prhkog testa sa višnjama Izvor:  kiflice od prhkog testa sa višnjama

StvarUkusa