Fil:


Sastojci:

400 g kora za pitu

200 g suvih šljiva bez koštica

100 g suvog grožđa

1,5-2 dl ulja

150 g oraha

250 g šećera

kašičica cimeta

Prvo sameljite orahe. Suve šljive iseckajte na site komade i pomešajte ih sa suvim grožđem, orasima i cimetom.

Pita

1. Razvucite jednu koru po radnoj površini, poprskajte je uljem, pospite sa dve kašike šećera i sa dve kašike fila. Vodite računa da 1/3 kore tom prilikom ostavite bez fila.

2. Nakon toga, stavite i drugu koru i ponovite isti postupak kao sa prvom, a zatim i sa trećom učinite isto.

3. Bočne ivice pite presavijte ka sredini, i lagano umotajte pitu tako što ćete početi od filovanog kraja ka praznom kraju.

4. Pleh dobro namastite uljem i u njega ređajte umotane, filovane kore.

5. Postupak sa korama ponavljajte, dok vam ne nestane sav fil.

6. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pitu pecite do 30 minuta, dok kora ne porumeni.

Izvor: opanak