1. U činiji pomešajte brašno, so i brezin šećer. Dodajte kokosovo ulje (mora biti hladno). Prstima trljajte suve sastojke i maslac dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Dodajte jogurt, ulje i vodu pa lagano mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Po potrebi dodajte još malo jogurta ili brašna. Podelite testo u dva dela, jedan deo neka bude dvostruko veći od drugog. Oblikujte dobijena testa u manje krugove, zamotajte ih u foliju i stavite u frižider najmanje jedan sat.


Sastojci:

1 i ¼ šoljice  integralnog pšeničnog brašna

1 i ¼ šoljice polubelog brašna tipa T-850

2 kašike brezinog šećera

½ kašičice himalajske soli

4 kašike kokosovog ulja

¼ šoljice  jogurta

3 kašike maslinovog ulja

6 kašike  vode

Sastojci za nadev:

4 šoljice iseckanih jagoda

1 šoljice iseckane rabarbare

⅔ šoljice meda

2 i ½ kašike tapioke

2 kašike kokosovog brašna

1 kašičica cimeta

prstohvat himalajske soli

prstohvat mlevenog muskatnog oraha

i šoljica - 2,5dl

2. U međuvremenu, dok se testo nalazi u frižideru, operite jagode i osušite ih. Rabarbari uklonite listove i bacite ih, a stapke oljuštite. Narežite jagode i rabarbaru na komadiće, stavite ih u činiju i prelijte medom. Dodajte tapioku, kokosovo brašno, mleveni muskatni orah, cimet i so, pa sve dobro izmešajte.

3. Zagrejte rernu na 220 ºC.

4. Izvadite testo iz frižidera i veći deo razvaljajte u krug, koji će biti dovoljan da prekrije okruglu tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Prekrijte tepsiju testom.

5. Gotov nadev ravnomerno rasporedite po testu.

6. Ostatak testa takođe razvaljajte u krug i izrežite trakice širine oko 1,5 cm. Trakicama prekrijte nadev tako da pola trakica stavite u jednom smeru, a pola unakrst.

7. Stavite da se peče na 220 ºC oko 20 minuta. Tada smanjite temperaturu na 160 ºC i pecite oko 30 – 35 minuta.

8. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 2 sata pre serviranja.

9. Nakon hlađenja i pre serviranja pitu isecite i po želji, pospite šećerom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: alternativa-za-vas.com