STARINSKE BUHTLE SA ČOKOLADOM: Pomalo zaboravljeno pecivo - baš ovako su ih nekada pravile naše bake

Kao deca smo obožavali buhtle sa čokoladom koje su nam pravile naše bake.

Printscreen/YT/ Cuisine Marocaine

Buhtle sa čokoladom su pored kiflica jedno od omiljenih slatkih testa na našem podneblju. Nekada su se pravile češće, a odna su nekako čini se pale u zaborav. Ukoliko želite da se prisetite detinjstva možete uz ovaj jednostavan recept, koji garantovano svima uspeva. 

Sastojci:

  • 200 ml toplog mleka
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 8 g praška za pecivo
  • 500 g brašna
  • prstohvat soli
  • tamna čokolada

Priprema:

U zagrejano mleko dodajte suvi kvasac i razmutite da se skroz otopi. U činiji pomešajte jedno celo jaje, šećer, prašak za pecivo i ulje i sve dobro zamutite. Lagano dodajte kvasac i sve mešajte da se lepo sjedini. Postepeno dodajte brašno i zamesite testo. Malo premesite rukama da bude glatko, potom pokrijte i čekajte da nadođe, nekih sat vremena. Testo treba da bude vazdušasto. Malo ga ponovo premesite. Podelite u 10 jednakih delova i u svaku unutra ubacite kockicu ili dve čokolade i zatvorite na dnu. Ređajte u tepsiju koju ste malo posuli brašnom. Pre pečenja ih premažite žumancetom. Pokrijte ih krpom da "odmore" 20 minuta. Stavite ih u prethodnu zagrejanu rernu i pecite na 180 C nekih 25 minuta do pola sata. 

Izvor: Stvar ukusa