DELUJE KOMPLIKOVANO, ALI JE JAKO PROSTA: Slojevita kremasta torta sa mekanim biskvitom

Ako vam se bliži slava ili rođendan, obavezno napravite tortu sa čokoladnom korom i kremastim filom.

Printscreen/YT/Cookrate - Cakes

Fantastična torta koja može da se posluži u svim prilikama. Možda vam deluje kao da treba mnogo da se potrudite, ali zaista je laka za pripremu. Biskvit sa pravi tako što umutite sve sastojke i zapečete. A sa filovima je ista priča. Umutite, skuvate i opet umutite. Poređate u činiju, može da posluži i ona za salatu ako je okrugla i ohladite u frižideru. A izgled i ukus je savršen. 

Sastojci:

  • 4 jajeta 
  • 160 g šećera u prahu 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • 10 g praška za pecivo 
  • 1 kašičica soli 
  • 160 g brašna 
  • 20 ml ulja 
  • 40 g kakaoa

Za fil:

  • 3 žumanca
  • 100 g šećera 
  • 40 g kukuruznog skroba 
  • 300 ml mleka
  • 200 g putera 
  • 200 g ananasa iz konzerve
  • 300 ml slatke pavlake 

Priprema:

Umutite jaja, šećer u prahu, so, prašak za pecivo i vanilu. Dodajte ulje, brašno i kakao, pa opet sjedinite mikserom. Sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 30 minuta. Dobijenu koru prescite na pola. U okruglu posudu koju ste obložili providnom folijom stavite prvu koru. Lepo je uglavite. 

Umutite žumanca sa šećerom. U mleko dodajte kukuruzni skrob, pa kratko kuvajte, uz mešanje. Zatim dodajte smesu sa jajima, pa kuvajte uz konstatno mešanje dok se ne zgusne. Puter penasto umutite, pa dodajte skuvani fil i sjedinite mikeserom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte seckani ananas i promešajte. Sipajte fil preko kore. 

Umutite slatku pavlaku, pa pola smese sipajte preko fila. Stavite drugu koru koju ste isekli u obliku kruga i ostavite u frižideru sat vremena. Zatim izvadite iz posude, pa premažite tortu preostalom slatkom pavlakom. Pospite preostalom koricom koju ste izmrvili i vratite u frižider na još pola sata.