Čizkejk je jedan od najpopularnijih kolača širom sveta, a poslednjih godina izuzetno je zastupljen i na našoj trpezi. Postoji bezbroj varijanti ove poslastice, a jedna od njih je i zebrasti čizkejk koji ima presek kao iz poslastičarnice. Izuzetno je jednostavan za pripremu, a biće savršeno mekan.

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 75 g putera

Za fil:

  • 500 g neslanog krem sira
  • 100 g grčkog jogurta
  • 130 g šećera
  • 4 jajeta
  • 1 žumance
  • 100 g crne čokolade
  • 100 g bele čokolade

Priprema:

Okrugli kalup za kolače prečnika 22 cm obložite papirom za pečenje. Puter rastopite, pa ga pomešajte sa mlevenim keksom, tako da dobijete mrvičastu smesu. Ravnomerno je rasporedite po kalupu i formirajte koru, pa ostavite oko pola sata u frižider da se stegne. Za to vreme naprite fil. Mikserom umutite sir, jogurt i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i žumance, sve vreme muteći kako bi se lepo sjedinilo. Dobijeni krem podelite u dva dela. U jednu polovinu dodajte otopljenu crnu, a u drugi otopljenu belu čokoladu. U kalup preko kore neizmenično u centar sipati po 3 kašike crnog, pa 3 kašike belog fila. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 160 C 45-50 minuta. Kada se prohladi po želji ga pospite šećerom u prahu.

Izvor: Slatka domaćica