Za izuzetno dekorativni desert nećete morati da palite rernu, a ne treba vam ni miker. Izuzetno lako se pravi, a svi će misliti da je iz poslastičarnice. Lagana i kremsta poslastica koja će oduševiti sve vaše goste, a vi ćete sigurno dobiti titulu najbolje domaćice.
Sastojci:
Za koru:
- 150 g keksa
Za crni fil:
- 130 g šećera
- 45 g brašna
- 20 g kako praha
- 500 ml mleka
- 15 g putera
- 2 ml ekstrakta vanile
Za beli fil:
- 130 g šećera
- 45 g brašna
- 500 ml mleka
- 15 g putera
- 2 ml ekstrakta vanile
Za glazuru:
- 200 ml tople vode
- 30 g šećera
- 25 g kakao praha
- 20 g gustina
- 15 g putera
- 75 g tamne čokolade
Priprema:
U kalup prečnika 26 cm obložen pek papirom poređajte keks na dno i uspravno po ivicama. U mleko dodajte gustin, ekstrakt vanile, kakao i šećer, pa sve dobro izmešajte i zagrevajte na laganoj vatri da dobijete gustu, ali glatku smesu, uz konstantno mešanje. Za beli fil ponovite postupak, samo što u njena ne dodajete kakao. Po sredini kalupa neizmenično ulivajte po malo od oba fila, trudeći se da van ostaju krugovi. Ovo radite dok ne potrošite sav fil. Stavite u frižider da se hladi oko sat vremena. Za glazuru šećer otopite u vodi zajedno sa gustinom i kakaom, na laganoj vatri uz mešanje. Na kraju dodajte crnu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi. Kada se malo prohladi prelijte preko torte i ravnomerno rasporedite. Neka se hladi u frižideru 3 sata pre služenja. Po želji je ukrasite čokoladnim bombonama.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem