OD OVOGA NE MOŽE BRŽE - BAJADERE SA ORASIMA I PLAZMOM: Sitni kolači koje svi vole i koji se prvi pojedu 

Bajadere su pravi izbor sitnih kolača, a spoj oraha i plazme im daje poseban šmek.

Cooking

Domaće bajadere su uvek bolji izbor od kupovnih, pogotovo kada se prave sa orasima i plazmom. Najbolje je da ih pravite dan pred slavu, kako bi ukus bio sto bolji. One su odličan izbor sitnih kolača, ali ne morate da ih služite samo za slavu nego i kada vam se jede nešto slatko. Prelivaju se čokoladnom glazurom

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 200 g oraha
  • 300 g mlevene plazme
  • 10 g vanilin šećera
  • 100-200 g šećera 
  • 125 g maslaca (ili margarina)
  • 100 g čokolade

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

U šerpicu sipajte vodu, maslac, šećer, vanilin šečer. Kuvajte na laganoj temperaturi dok se maslac ne otopi. Sklonite sa šporeta. Dodajte mleveni keks i mlevene orahe. Dobro promešajte. Smesu podelite na dva jednaka dela. U jednu polovinu dodajte otopljenu čokoladu i dobro promešajte. Na dno tepsije rasporedite tamnu smesu, pa je poravnajte. Preko stavite svetlu smesu i poravnajte. Na pari istopite čokoladu sa uljem. Prelijte glazuru ravnomerno preko kolača. Sačekajte da se čokolada stegne, pa stavite bajaderu u frižider najmanje 2 sata.

Izvor: cooking