Domaće bajadere su uvek bolji izbor od kupovnih, pogotovo kada se prave sa orasima i plazmom. Najbolje je da ih pravite dan pred slavu, kako bi ukus bio sto bolji. One su odličan izbor sitnih kolača, ali ne morate da ih služite samo za slavu nego i kada vam se jede nešto slatko. Prelivaju se čokoladnom glazurom.
Sastojci:
- 200 ml vode
- 200 g oraha
- 300 g mlevene plazme
- 10 g vanilin šećera
- 100-200 g šećera
- 125 g maslaca (ili margarina)
- 100 g čokolade
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
U šerpicu sipajte vodu, maslac, šećer, vanilin šečer. Kuvajte na laganoj temperaturi dok se maslac ne otopi. Sklonite sa šporeta. Dodajte mleveni keks i mlevene orahe. Dobro promešajte. Smesu podelite na dva jednaka dela. U jednu polovinu dodajte otopljenu čokoladu i dobro promešajte. Na dno tepsije rasporedite tamnu smesu, pa je poravnajte. Preko stavite svetlu smesu i poravnajte. Na pari istopite čokoladu sa uljem. Prelijte glazuru ravnomerno preko kolača. Sačekajte da se čokolada stegne, pa stavite bajaderu u frižider najmanje 2 sata.
Izvor: cooking