POSNE LEPINJE BEZ KVASCA I ČEKANJA DA TESTO NADOĐE: Peku se samo 3 minuta 

Ako se pridržavate Božićnog posta pripremite odlične posne lepinje bez puno truda.

Šerpica

Za vreme posta nam uvek fali inspiracija šta možemo da spremamo, pogotovo ako se posti na vodi. Tada moramo da vodimo računa šta i kako pravimo. Posne lepinje koje se prave bez kvasca, jaja i mleka su odlične jer ne morate da čekate da nadođu, samo umesite i ispečete. Premažite ih posnim namazom ili služite uz ručak. Nakon toga, poslužite posnu lenju pitu

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 350 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • 1 kašičica suvog peršuna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • malo bibera ako volite

Priprema:

Sve sastojke sjedinite i umesite testo. Razvucite oklagijom, urolajte, pa isecite pužiće. Razvucite na veličinu manjeg tanjira. U zagrejanom tiganju pecite lepinjice na srednjoj temperaturi oko 1,5 minut s jedne i 1,5 minut s druge strane. Dok su još vruće i tek pečene prekrijte ih krpom da se potpare i budu još mekše. 

Izvor: serpica