Umesite mekano testo i od njega napravite slatki i slani rolat. Slani je sa sirom i maslinama, a slatki sa jabukama i orasima. Baka Jelin praktičan i jednostavan recept će vas oduševiti i kada jednom probate stalno ćete praviti. Sir možete da napravite kod kuće bez puno muke i rolati ili štrudle će biti prave domaćinske.
Sastojci:
Za testo:
- 250 mleka
- 450 g brašna
- 30 ml maslinovog ulja
- 1 jaje
- 15 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- malo soli
Za nadev:
- 200 g sira
- 3 kašike maslina
- 2 veće jabuke
- 150 g mlevenih oraha
- šećer po želji
Za premaz:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
Priprema:
U malo toplog mleka izmrvitie kvasac i dodajte šećer. Ostavite da odstoji i kada se aktivira, dodajte ostatak mleka, ulje, jaje i postepeno sipajte brašno. Umesite meko i glatko testo. Pokrijte i ostavite da nadođe oko pola sata. Sir izdrobite, pa dodajte belance i pomešajte. Masline isecite na kolutove. Jabuke očistite i izrendajte, dodajte 1 kašičicu cimeta ili šećera. U jabuke dodajte mlevene orahe i lepo promešajte.
Testo podelite na dva dela. Razvucite u obliku pravougaonika, pa po sredini i dužini testa stavite nadev od sira (treba da dobijete traku koja ide po sredini) i preko kolutove maslina. Isecite trake od testa, koje idu od nadeva ko kraja. Sa obe strane tako uradite, pa preklapajte trake. Tako uradite i sa drugim testom i slatkim filom. Stavite na pleh obložen pek papirom, pa pecite na 200°C oko 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa